Kultúra

2014.12.09. 19:40

A kamerás gyilkos nyomában - A gyerekeket kínzó pszichopata története rendőrségi jegyzőkönyvként íródott

Szombathely - A kamerás gyilkos nyomában jártak a NYME Savaria Egyetemi Központ német szakos hallgatói a workshopon, ahol Kurdi Imre költő, műfordító, irodalomtörténész, az ELTE egyetemi tanára volt a vendég, és annak a szövegnek a mélységeivel ismertette meg a diákokat, amelyet ő maga fordított.

A kamerás gyilkos története Graz mellett játszódik. Három kisgyereket kap el egy pszichopata, és kínzásukat kamerával rögzíti. A legnagyobb testvérnek azt mondja, ha vele marad, nem öli meg a testvéreit, ha viszont elfut, felvágja majd őket, így és így fogja besózni a beleiket... Azt is rögzíti a kamera, ahogy a gyerekek hánynak. A gyilkos a két kisebb testvér öngyilkosságra kényszeríti, le kell ugraniuk egy fáról, bele is halnak...

Kurdi Imrétől megtudtuk: a Forrás című folyóirat számára fordított már a szerzőtől, Thomas Glavinictől szemelvényeket, innen ismerte az osztrák kortárs irodalom egyik kiváló alakját. Kurdi Imre ajánlotta az Európa Kiadónak, hogy Magyarországon is érdemes lenne kiadni A kamerás gyilkos című regényt, amelyet 2002-ben Friedrich Glause-díjjal tüntettek ki, ami kriminek adható. (Habár Glavinic regénynek titulálja a művét, elfogadta a díjat, mert értékében visszautasíthatatlan volt.) A fordító konzultált az íróval, ami nagyon fontos volt a magyar nyelvre való átültetésben, a SEK diákjait is ebbe a jelentésárnyalatokat firtató aprólékos munkába avatta be. A hallgatókat dr. Pólay Veronika főiskolai docens készítette fel szemelvények olvasásával.

Amint elmondta, a fordítás kurzuson általában nem foglalkoznak irodalmi szövegekkel, de ez a regény úgy van megírva, mint egy rendőrségi jegyzőkönyv, sokat lehet tanulni az eredeti szöveg és a fordítás nyelvi megoldásaiból. A workshopot Katrin Fennes szervezte az Osztrák Kultúrfórum támogatásával. Az alkalom valószínűleg nem marad egyedi,   a szombathelyi tanszék   az ELTE-vel további közös munkát is tervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!