Kultúra

2015.01.22. 15:03

Drámajáték: Jött is, meg nem is

Szombathely - Zajlik a Gyermek Kulturális Hét Szombathelyen, az Agora - Gyermekek Házában.

Merklin Tímea

Magyar nyelvi és irodalmi rendhagyó órák, kommunikáció és illemtan, valamint drámajáték foglalkozások várják a gyerekeket. Anyanyelvi vetélkedőt szerveznek iskolás csoportoknak, itt kap helyet a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny területi döntője. A kézműves műhelyben papírt meríthetnek vagy bőrborítású könyvecskét készíthetnek a gyerekek.

Márovics Kristóf, Németh Viktória, Sági Péter (Fotó: Geosits Judit)

Az okos lány című népmesét feldolgozó foglalkozáson jártunk, ahol jókedvű, szívesen szereplő gyerekek népes csapata zsongta be a termet. Érdekesség, hogy a diplomatikus megoldásokkal előálló okos lány szerepére könnyen, a rejtvényszerű feladatokat adó király alakítására viszont nehezebben lehetett találni vállalkozót. Ellenben sok kis diák szeretett volna lenni csacsi lenni, aki a hátán viszi a király elébe az okos lányt a híres utolsó jelenetben, amikor jön is, meg nem is, köszön is, meg nem is, hoz is ajándékot, meg nem is.

Kiss Vivien, Schmidt Bíborka, Mittl Lilla (Fotó: Geosits Judit)

A szereplési vágy szamár-csapatok létrehozását inspirálta: nyolc egymás kezét fogó gyerekből lett a szállító eszköz, egy törött karú fiú külön vitte a csacsifejet elöl, így érkeztek meg a király udvarába. A mesefeldolgozáson kívül (váratlan fejleményként) ez lett a nagy tanulsága a játéknak: a "bizalmi szamár" megalkotása gyerekkezekből, összefogással: azt a társunkat, aki pár percre ránk bízza magát, nem szabad elejteni, meg kell tartani, oda kell cipelni, ahol feladata van. Sokat nevetni szabad, nevetni ér.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!