Kultúra

2015.01.13. 16:46

Festmények egy bútorművestől

Szombathely – A Művészeti Szakközépiskola harmadéves diákjának, Tóth Magdolnának nyílt kiállítása a Váci Mihály Általános Iskola és Művészetoktatási Iskolában.

Merklin Tímea

A Váci iskolában rendszeresen rendeznek tárlatot volt tanítványok számára, Tóth Magdolna is élt ezzel a lehetőséggel. A fiatal lány bútorműves szakot végez, de ezt a kiállításon csak egy általa készített szék jelzi. Azokat a képzőművészeti alkotásait mutatja be, amelyeket tanárai és szülei, Tóth Csaba festőművész és Varga Bernadett textilművész segítettek összeválogatni az első önálló kiállításra.

A 17 éves Magdit Németh Gábor igazgató köszöntötte, eljöttek a kiállításra az osztálytársai is. Magyarósi Richárd, a Művészeti Szakközépiskola tanára kiemelte: Magdinak nagyon jó a rajztudása, képei sokfélék, jók a karakterek az első portréin. Könnyed akvarelljein jól használt színeket, tónusokat látunk. Látszik: a kislány (nagylány) precíz és szeret a saját kihívásainak megfelelni. Sok a „hazai” munka, tájképek, faluképek, amiket nyáron otthon Vasszécsenyben készített. Az útkeresés bátorsága, hogy képeit nemcsak a rajztanárait ismerhetik, hanem a nagyközönség elé is kiáll velük.

Tóth Magdi azt mondja, még nem tudja, mi lesz, ha nagy lesz, a festészet is vonzza, de a kertészet is. Még van egy éve, hogy döntsön.

- Amikor el vagyok keseredve emiatt, a szüleim azt mondják: „Majd úgy lesz, ahogy lenni kell.” Még van időm gondolkodni.

Magdi jeles tanuló, sokat van az iskolában, van olyan nap, hogy 12-13 órája van. Jó az osztályközösség, egész nap együtt lehet a barátnőivel. Be is kell járnia Szombathelyre Vasszécsenyből, az is fárasztó, szabadideje nem nagyon marad.

Magdiék négyen vannak testvérek: Kata nővére (26) rajz-biológia szakon végzett, Ágoston (24) geológus lesz, Gellért (12) a legkisebb, az ő is szeret rajzolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!