Kultúra

2015.08.29. 17:10

Zene és tömeg a színpadok körül, gazdira várók a Civil Korzón

Blues hangok kísérték a Fő téri kánikulát, musical dallamoktól volt hangos a Művészetek Utcája és délutáni őrület szólt a Borok Utcájában.

Bakos Ágnes

A Fő tér árnyékos oldalára húzódott a hallgatóság a Forum Színpad előtt, amikor rákezdett a Westend Blues Zenekar.

A szombathelyi együttes tagjait mintha nem is zavarta volna a tűző napsütés, beleadtak mindent, hogy a Chicago-blues-os gyökerekhez visszanyúló, olykor swing-e és a funky-s elemekkel tűzdelt muzsikájuk megtöltse Savaria szívét.

Hiába a hőség, rengetegen voltak kíváncsiak a zenekarra és a vásározók is füleltek a szombat délutáni nyüzsgésbe egy kis szellőt hozó muzsikára.

Nem sokkal később populáris dallamok töltötték meg a Via Paladia, a Művészetek Utcája színpadát. A Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulói, valamint Pogácsás Zsuzsanna és Kiss Árpád énekesek operett, musical és könnyűzenei produkcióját élvezték kicsik és nagyobbak.

Közben, a Via Vinorum színpadáról igazi őrület szólt: a Gypo Circus ethno-gipsy-punk muzsika különleges vegyítését zúdította a borozgatókra.

Az öt muzsikus hangszereiből a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok találkozása szólt, az egyedi zenére pedig minden láb megmozdult a környéken, még az asztalok körül is.

Tömeg, tömeg és tömeg...

Minden árushoz jutott nézelődő és/vagy vásárló: a levendulás termékekhez, textilárukhoz, bőröshöz, faárukhoz, húsokhoz, fagyikhoz, cukorkákhoz – tele volt az Öreg Város Vására, a Forum et mercatus. Talán csak a gyapjú termékek nem voltak kelendőek a kánikulai órákban - még rájuk pillantani is izzasztó ilyekor. Szó szerint hömpölygött a napsütötte embertömeg.

A tógákból kevesebb volt, mint csütörtök este és pénteken, de azért még sokan kitartóan viseltek a római kori ruhadarabot a kavalkádban.

Karneváli gazdira várók

– Két kutyus már gazdira talált – újságolta a Civil Korzón Kronekker Veronika, az Állatvédők Vasi Egyesülete aktivistája. Árnyékba húzódva pihentek az ebek, gondosan letakart, tágas hordozókban a macskák. Kidöntötte őket is a kánikula – de tűrtek, a szerető gazdik reményében.

Kronekker Veronika szerint, ilyenkor fontos az adománygyűjtés és az is, hogy a sokszor bizalmatlan ebek sok szeretetet kapjanak a nézelődő érdeklődőktől – ha nem is talál egymásra ember és kutya, a négylábú szocializációjának, lelkének jót tesz a szeretgetés, a figyelem, amit kapnak a kicsiktől, nagyoktól.

Fák árnyékába húzódva pihentek a Fekete István Állatvédő Egyesület védencei: gyönyörű kutyaszemek tekintgettek a forgatagba és várták, hogy talán ez lesz az a szombat délután, amikor egymásra találnak az új gazdival.

Sok a cica az állatvédők gondozásában. Egy vörös-fehér kis ördög egyedül maradt a ketrecében, a testvére karneváli gazdára talált – talán sok kis szeretetcsomag így jár vasárnap estére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!