Kultúra

2015.09.08. 14:24

Judit a háztartást vezeti, Malvina ír - Könyv Kemenesalja költőnőjének emlékére

Csepreg - A Dukai Takács Judit születésének 220 éves évfordulója alkalmával megjelent könyvet mutatták be a csepregi művelődési házban.

Dukai Takács Judit – ismerősen csenghet a név, hiszen Judit a hetyei születésű költőóriás, Berzsenyi Dániel múzsája volt, első körben a neki címzett vers tette halhatatlanná. De Dukai Takács Judit nem csak a „niklai remete" ihletőjeként (és sógornőjeként) érdemli meg a figyelmünket, hanem a saját jogán is. Sudár Lászlóné T. Molnár Zsuzsanna „Juditból Malvina lesz" című kötetében állít emléket a költőnőnek, a könyvbemutatónak csepregi művelődési ház adott helyet a Csepregi Olvasókör szervezésében. Az eseményen mások mellett prof. dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Lutor Katalin egyetemi hallgató (Fűzfa-tanítvány), valamint Sági Ferenc működött közre.

Fűzfa Balázs méltatja a két női szerzőt a könyvtárban. Fotó: Csepregi Olvasókör

A könyvbemutató alkalmával a könyvtárban egyszerre volt jelen elmúlás és születés. A kötet szerzőjének, T. Molnár Zsuzsannának a férje sajnos már nem vehette kézbe a frissen megjelent kötetet: hosszú betegség után a könyvbemutatót megelőző reggelen eltávozott a földi életből. De T. Molnár Zsuzsanna jelezte: ragaszkodik hozzá, hogy a bemutató semmilyen körülmények között ne maradjon el. Így fordulhatott elő, hogy a „Juditból Malvina lesz" című születésnapi könyv premierjén szerzője nem volt jelen.

Dukai Takács Judit születésnapi kötete a költővé válást idézi. Fotó: Csepregi Olvasókör

A méltatásokból azonban kiderült, hogy T. Molnár Zsuzsanna életére rendkívül nagy hatást gyakorolt Duka, a költőnő lak- és nyugvóhelye. Úgy véli, hogy „Kemenesalja Sappho lelkű poétalánya" több mint 200 év távlatából is azonosulásra, saját önazonossága felfedezésére ösztökéli olvasóját. Az irodalomtörténetben nem egy női szerzővel találkozhatunk, aki akár költőfeleségként kezdett versírásba, akár fityiszt mutatva a világnak nadrágba bújt (például Szendrey Júlia, Petőfi Sándor műfordítónak is kiváló felesége), vagy egyszerűen nem akart megfelelni a hétköznapi rendnek, ellene ment a kor társadalmi szokásainak. (Biztosak lehetünk benne, hogy egyiküknek sem volt könnyű dolga.) Dukai Takács Judit életművét nem pusztán az érdekessége miatt tartjuk számon: „költészete megkérdőjelezhetetlenül beleilleszkedik a magyar irodalomba". Neki ráadásul szerencséje volt, hiszen szülei gondos nevelésben részesítették, sőt: költői próbálkozásait is kezdettől fogva támogatták. Ezzel együtt soproni tanulmányai után felvértezett gazdaasszonyként tért vissza a dukai házba: ő vezette a háztartást. Kétszer ment férjhez, első házasságából négy gyermeke született.

A frissen megjelent könyvből szövegrészletek hangzottak el az élénk érdeklődéstől kísért könyvbemutatón, Dukai Takács Judit költeményei közül többet megszólaltattak a Csepregi Olvasókör tagjai, együtt Lutor Katalinnal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!