Kultúra

2015.10.31. 10:36

Egy kiállítás helyi értékei Jánosházán - A vásározás lehet a következő a megyei értéktárban

Jánosháza – Kiállítás nyílt a helyi értékekről, a városi értéktár bizottság elmúlt fél éves munkája nyomán a városháza dísztermében. Eddig a kastély lépett túl a helyi érték címen, a vásártartás lehet a következő.

Bakos Ágnes

– Meg kell állni néha, visszanézni és rácsodálkozni a hagyományokra, azokból erősödni – fogalmazott Bors Géza, a Települési Értéktár Bizottság elnöke a tárlat megnyitóján. Jánosháza helyi értéktárában szerepel az Erdődy-Choron-kastély, a helytörténeti gyűjtemény, az egyesületi élet és a vásározás. A Nemzeti Kastélyprogramban kedvezményezett a jánosházai kastély, az már a megyei értékek között is helyet kapott. A város egykori vásártartási joga, maga a vásározás lehet következő, amely megyei szintű értéknek minősül Jánosházáról. Valószínűleg a Vendel-kápolnával, mint az egykori vásártér emblematikus épületével együtt, hiszen a XIX. században fontos vasi gazdasági centrum volt Jánosháza – ismertette a tárlatnyitón Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke. Méltatta a gazdag és színes civil életet és részletesen beszámolt az érdeklődőknek a helyi, a megyei értéktárak és a hungarikum-rendszer felépítéséről. – Különös figyelmet érdemel minden helyi értékek, hiszen az a közösségek közös kincse – mondta az elnök. Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke a kiállításmegnyitón emlékeztetett, hogy az értéktárrendszer célja a helyi gazdaságok erősítése is, ez pedig az Erdődy-Choron-kastély felújításával, a turisztikai lehetőségek bővítésével, várhatóan érezhető lesz Jánosházán.

fotó: Bakos Ágnes

A kastélyhoz hozzá tartozik a helyi szándék és akarat, hiszen idén második éve szerveztek vigasságokat az épület köré – ez is mutatja az értékét, emelte ki Tausz István.

– Az értéktár készítése nem kötelező, hanem vállalt feladat, ami a helyiek ismeretein alapszik – emlékeztetett az elnök.

Nagyon aktívak a vasiak: jelenleg 76 településen van helyi értéktár Vas megyében. Most 54 megyei értéket számolhatunk, köztük a jánosházai kastélyt. Tausz István elmondta azt is:

– Öröm látni az értékmentő munkát: azt, hogy összehoz a gyűjtés közösségeket. Az értéktár bizottságok munkájának pénzügyi támogatásáról kiemelte: újabb lehetőség nyílik meg a szervezetek előtt, ugyanis november 15-ével írja ki pályázatát a Hungarikum Bizottság, forrásokhoz juthatnak az értéktárak.

Nemcsak a jelenlegi országhatárokon belül működnek értéktárak, hanem aktívak a határon túli magyarok is. Sőt, a hazánkban élő nemzetiségek is – mondta Tausz István. Példaként a vasi horvát nemzetiségű településeket említette, amelyek közösen a napokban nyújtották be tervüket arra, hogy hagyományőrző munkájuk elismert megyei érték legyen.

Vagyis a munka, az értékgyűjtés és bemutatás folytatódik – Jánosházán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!