Kultúra

2015.11.11. 10:15

Így alkotnak ők – A vasi gyermekotthonok lakóinak csodálatos munkái

Szombathely – A gencsapáti és a rumi gyermekotthonok apróságainak alkotásaiból nyílt kiállítás az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériáján „Mi is itt vagyunk!” címmel.

Bakos Ágnes

Sárgaborsóval színezett falevél, képregénykockák négyzetrácsos füzetlapokon – változatos alkotásokat hoztak, küldtek a gyerekek Szombathelyre.

Kerámiamunkák, festmények, grafikák, de még textilmunkák is mutatják: alkotó fiatalok élnek és tanulnak az intézményekben.

A gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény és a Rumi Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon diákjainak munkái borítják a falakat és a posztamenseket.

A „Mi is itt vagyunk!" című kiállítás anyaggyűjtése májusban kezdődött, minden Vas megyei gyermekotthont, és a nevelőszülőket is megkeresték – mondta el a tárlat egyik ötletgazdája, Mosonyiné Kajtár Andrea. Két intézmény válaszolt a felhívásra.

A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum szociális képzései keretében voltak gyakorlaton több intézményben is a diákok. Akkor fogalmazódott meg a tárlat, a bemutatkozás terve.

– Fontos megmutatni ezeket a gyerekeket, a munkáikat, tényleg azt, hogy ők is itt vannak, köztünk élnek – mondta a kezdeményezésről Mosonyiné Kajtár Andrea. Kiemelte, hogy ez nem verseny, nem volt zsűrizés, minősítés: minden munka fontos és minden beküldött alkotás a kiállítás része lett.

Mercédesz és Renáta Gencsapátiban élnek, minden csütörtökön kézműves foglalkozásra járnak. Boldogan mesélték, hogy a legutóbbi szakkörön készült agyagmunkáikat kiégették, és a héten kezükbe vehetik, nagyon várják!

– A gyermekotthonok lakói is tehetségesek, képesek a szép munkára – mondta a tárlatnyitón Pados Zsolt, a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója.

– Aki ránéz a színes munkákra, annak jó kedve lesz és talán az is eszébe jut, hogy nem olyan rossz az intézetekben nevelkedő gyerekek sorsa – fogalmazott az igazgató.

– Az alkotás sokat segít, hogy az ember ember maradjon. Az alkotás többszörös öröm: a munka elkészítésének öröme, majd a visszajelzésé – mondta Pados Zsolt.

Öröm volt bőven a kiállításnyitón is, hiszen minden alkotó fiatal ajándékcsomagot kapott, szponzorok jóvoltából.

Ez a kiállítás november 23-áig látható az oladi intézmény galériáján. És lesz folytatás: jövőre talán még több iskola, intézmény küld munkát a diákjaitól. Aztán más, szintén a mindennapoktól elzártan élő csoportoknak is adnának bemutatkozási lehetőséget, például időseknek, pszichiátriai gondozottaknak – mondta Mosonyiné Kajtár Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!