Kultúra

2016.11.14. 16:30

A kulturális életműdíjjal kitüntetett zenetanár-karnagy, Deáky István tiszteletére szólt a dal

Szombathely - Tanítványai, kollégái, tisztelői meglepetéskoncerttel köszöntötték Deáky István zenetanár-karnagyot, aki a Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj átvételére látogatott vissza abba a városba, ahol hatása máig érzékelhető.

Ölbei Lívia

Az Agora - MSH színháztermében megrendezett Szent Márton-gála előtt, a sportház lépcsőjén áradt az öröm. A Szombathely Kultúrájáért Életmű-díjat a Szent Márton-évben Deáky István zenetanár, karnagy vehette át a hagyományos Szent Márton-gálán. A laudáció szerint: Deáky István zenetanár, karnagy, a Művészeti Szakközépiskola egykori zenei igazgatóhelyettese több mint 30 éven át volt Szombathely zenei életének egyik meghatározó formálója. 1969-ben feleségével, Deáky Ágnessel friss zeneakadémiai diplomával érkeztek Szombathelyre. 1971-ben Jeunesses néven énekkart szervezett. Ebből nőtt ki 1983-tól a Szombathelyi Énekegyüttes.

Az alkalmi kórus élén az Agora - MSH lépcsőjén: Paulik Ákos

Igazi meglepetés volt. Paulik Ákos és az ünnepelt: Deáky István

Elkötelezetten képviselte azt a zenei, emberi eszményt, amelyet családi indíttatásából és kiváló tanárainak ráhatásából sajátos, egyéni karakterévé olvasztott. Szokatlan és merész újításokat vezetett be, amelyek a magyarországi koncertkultúrában példaadó kezdeményezések voltak. Szakmai szövetségesekre is talált. Németh Pál, Békefi Antal Attila örömmel üdvözölték a régizene énekes előadására nyitott Szombathelyi Énekegyüttest. Együttműködésük nyomán a 80-as évek hanglemezfelvételei, karvezetői kurzusai az országban elsőként követték a zenei nagyvilágban terjedő korhű előadásmódot. Tibold Ivánnal együtt formálták az 1975-ben megszülető Zeneművészeti Szakközépiskola koncepcióját. Deáky István szombathelyi működésének utolsó évtizedében a Művészeti Szakközépiskola zenei együtteseivel dolgozott. Zenei ismeretterjesztő ifjúsági hangversenysorozatot indított. A most 71 éves Deáky István a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanáraként vonult nyugdíjba.

A viszontlátás nagy-nagy öröme a Szent Márton-gála előtt Fotó: Bögöti Márta

És hogy tevékenysége, az általa képviselt szellemiség milyen mélyen beleivódott Szombathely zenei életébe, jelzi: a szombathelyi kollégák, tanítványok, Deáky István tisztelői - köztük ma is aktív kórustagok! - Paulik Ákos vezetésével minikoncerttel készültek a nagy eseményre. A Márton-gála előtti percekben a sportház lépcsőjén hangzott föl a köszöntő. A mosolyok, az odafordulások, az ölelések magukért beszélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!