Kultúra

2017.01.09. 17:40

Az év díszlettervezője ismét a WSSz-ben dolgozik

Szombathely - Khell Csörsz kapta meg az év díszlettervezőjének járó díjat, megosztva Bagossy Leventével. Hamarosan új Khell Csörsz-díszlettel találkozhat a szombathelyi közönség: kezdődik az Ivanov-bemutató próbafolyamata.

Vas Népe

A közönség elsősorban a színészért megy színházba, és ez jól is van így. De vannak még néhányan, akik nélkül az előadás tényleg nem jöhetne létre. A díszlettervező (vizuális tervező, látványtervező) alapjaiban határozza meg a színházat: a díszlet nem dísz, hanem szerves része az előadásnak. Ahogy nem dísz a jelmez és egyetlen apró kellék sem.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága Látványtér 2016 címmel rendezte meg (ez volt a hetedik alkalom) azt a szakmai kiállítást, amely a múlt év színházi látványvilágáról adott számot a FUGA - Budapesti Építészeti Központban: fotók, valamint méretarányos babaszobák , vagyis díszletmakettek formájában. A kiállítás záróeseményén szakmai díjakat adott át Csanádi Judit díszlettervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

A mi osztályunk előadás puritánságában sokrétű, sokértelmű díszletét Khell Csörsz tervezte Fotó: Szendi Péter

Nagy Fruzsina nyerte el az év jelmeztervezője címet, az év díszlettervezőjének járó díjat megosztva Bagossy Levente és Khell Csörsz kapta meg. Khell Csörsz (Budapest, 1953. március 21.) Jászai Mari-díjas vizuális tervező a BME-n végzett építészmérnökként, aztán az Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult grafikus szakon. Működési területe: építészet, belsőépítészet, színpadi és filmes látványtervezés, grafikai tervezések.

Khell Csörsz munkái nem ismeretlenek a szombathelyi közönség előtt sem. Ő tervezte a Hosszú út az éjszakába című O Neill-előadás látványvilágát (rendező: Szabó Máté), ahogy az ő nevéhez fűződik a múlt évadban bemutatott Slobodzianek-előadás, A mi osztályunk terének kialakítása is. A kinn és a benn viszonyát feszültségben tartó, a tanterem, a pajta, a templom, a bírósági tárgyalóterem érzetét egyaránt felkeltő díszlet lényegileg járul hozzá - segítve az elmélyült színészi munkát - a Lukáts Andor rendezésében látható előadás befogadásához. (A mi osztályunk januárban bérleten kívül a WSSz műsorán, budapesti vendégjáték előtt.)

És most újabb izgalmas időszak következik: még néhány óra, és megkezdődik az Ivanov-előadás próbafolyamata a WSSz-ben, ugyancsak Lukáts Andor rendezésében és Khell Csörsz díszletében. Egy Csehov-előadáshoz látványban is sok séma és előítélet kapcsolódik, alig várjuk a szombathelyi meglepetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!