Kultúra

2017.06.07. 07:45

Energiatúra a szentpéterfai nyugdíjasoknak

A Szentpéterfai Nyugdíjasklub élménytúrára hívta szép korú tagjait. A klub évenként szervez - többnyire egynapos, országhatáron belüli kirándulásokat - látványosságokat, élményeket kínáló programokkal.

Civil Tudósítónktól

Ezúttal országhatáron túli, ám Szentpéterfától mégsem távoli, látnivalókban bővelkedő úticélt választottak. Most a Vendvidék évszázadokon keresztül magyar koronához tartozó soknemzetiségű, de magyar többségű települése, Lendva volt a túra fő célpontja. A látványosságaival, programjaival egyre több turistát vonzó szlovén kisváros ma is a Muravidéken élő magyarság központja, lakóinak egyharmada magyar.

Panoráma a Vinarium kilátótoronyból - Lendvai szőlődombok

A busz a városka központjától a szőlőhegy irányába fordul, és a szűk, meredek kaptatón kanyarogva kúszik fel az utat mindkét oldalról szegélyező szőlőültetvények között a tetőre. Elcammog a Csuka dombon álló Szentháromság kápolna mellett, amely a város hősies védelmében kulcsszerepet játszó Hadik Mihály (Hadik András generális édesapja) természetes módon mumifikálódott holttestét őrzi. A tetőn néhány vendégváró borúti pince között kanyarogva érkezik az ágaskodó 53 méter magas Vinarium kilátótorony lábához. A vállalkozó kedvűek a lépcsőn, a többség lifttel jutott fel a kilátóteraszig, ahol körbejárva Szlovénián túl átlátni Ausztria, Magyarország és Horvátország területére is. A kíváncsibbak tájékoztató táblákon olvashatták a különböző irányokban fekvő városok távolságát is. A várost ölelő meredek dombokon mintegy 500 hektárnyi területen Rizling és Chardonnay szőlőültetvények sorakoznak.

A busz következő megállója a Szent Katalin templom előtti tér volt. A barokk plébániatemplom díszes oltárának, szószékének, orgonájának és mellékoltárainak megcsodálása közben egy szent énekkel és egy közös imával adtak hálát a kirándulók, amiért ezt a szent helyet is meglátogathatták.

Fohász a Szent Katalin plébániatemplomban

Innen átsétáltak a város polgárosodását és aranykorát felidéző közeli esernyő- és nyomdász -múzeumba. A lendvai nyomdászat kezdete az 1500-as évekre tehető, az esernyőgyár pedig az Osztrák-Magyar Monarchia első ilyen üzeme volt.

Egy rövidke fagylaltozás és séta után a csoport egy jellegzetesen Makovecz Imre tervezésű épület előtt találta magát. A több hasznosítású objektumban színház, hangversenyterem, kultúrház és vendéglátóhely is található. A létesítmény a szlovén és magyar állam közös finanszírozásával épült fel. Színháztermében rendszeresen adnak elő magyar darabokat magyar nyelven, és szerveznek magyar mesedélutánokat a gyerekeknek.

Nyugdíjasok a Radamosi Mária fa kegyhelyen

Sok időt itt sem töltött el a busz, hanem a radamosi zarándokhely felé vette az irányt. Az erdő közepén egy tölgyfatörzs maradványát kápolna veszi körül, a kápolnához parkosított keresztút vezet. A tölgyfa koronájában 1947. június 15-én, Szent Vid napján egy tehénpásztornak megjelent a Szűzanya.

A Mária fánál a későbbiekben még sokaknak volt látomása, és több legenda forrása is lett. A nyugdíjasok természetesen itt is elmondtak egy fohászt, és néhány szelfi elkészítése után irány Dobronak, ahol Közép-Európa egyetlen orchidea termesztő vállalkozása az Ocean Orhids található. A négy hektár területen épített üvegházakban geotermikus energia felhasználásával biztosítják a trópusi körülményeket a 160 féle orchidea termesztéséhez. Sajnos az üvegházakba látogatók nem mehetnek a baktériumos fertőzések lehetőségét kizárandó, ám az 1500 négyzetméteres trópusi kertben közel 400 féle trópusi növényt mutatnak be idegenvezető közreműködésével, aki arról is szolgáltat információkat, hogy az otthon nevelt orchideákra miképpen lehet vigyázni, hogy több éven át gyönyörködhessünk virágaikban. A csoport minden tagja élt a kedvezményes virágvásárlás lehetőségévek, és örömmel fogadta a cég kaspó ajándékát.

Csoportkép a Radamosi Keresztút előtt

A következő megálló a Bakonaki tó közelében elterülő gyógyító energiákat kibocsátó tölgyfaerdő, melyet szintén zarándokok sokasága keres fel. Az erdő 26 pontját jelölték meg, ahol az egyes betegségtünetekre jótékony hatású kisugárzás észlelhető. A legerősebb kisugárzás az erdei Szent Vid kápolnánál érzékelhető, ahol már évszázadokkal ezelőtt is templom állt. A közelében csorgó Szent Vid forrás gyógyhatású vizétől pedig felüdülhettek az az energiapontokat végigjáró csoporttagok.

Felfrissülés a Szent Vid forrásnál

A kirándulás zárásaként a Lendva környéki borút egy állomásán rendkívül szívélyes házigazda kínálta fel a környék specialitásaiból álló vacsora menüt, és a helyi borkülönlegességeket.

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!