Kultúra

2017.07.20. 18:05

Kulturális főváros lehet Szombathely

SZOMBATHELY - Koczka Tibor kultúráért is felelős alpolgármester a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemen beszélt arról, milyen előnyei vannak az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázatnak.

Vadas Krisztina

- A legfontosabb, amit Szombathely nyerhet az Európa Kulturális Főváros 2023 pályázattal az az, hogy lesz egy átgondolt, tudatos kulturális városfejlesztési koncepció - emelte ki beszéde elején Koczka Tibor. A pályázat nyomán számba veszik a város kulturális értékeit: egyebek között a múzeumokat, a könyvtárakat, a színházat és a történelmi emlékeket.

- Meg kell fogalmazni, hosszú távon milyen irányba akarunk haladni - hangsúlyozta. Az alpolgármester hozzátette: ha a tudás és a szépérzék kéz a kézben jár, akkor fejlődhet nagyot a vasi megyeszékhely. A pályázattal most nagyot álmodhatunk, de csak észszerű keretek között.

Koczka Tibor beszélt arról is, hogy Szombathelyen számos olyan hely van, amely a blokkolt, ki nem beszélt történelem miatt "elhagyatott". Ilyen például a 11-es Huszár úti laktanya területe, amely fehér foltként jelenik meg a város térképén: a helyiek tudják, hogy ott van, naponta mennek el mellette, de nem igazán vesznek róla tudomást. Vagy ilyen a Felszabadulási emlékmű is. Az Ybl-díjas alkotás mára csak egy megszokott dolog a látképben. - Újra élettel telivé kell tenni az Emlékmű-dombot, meg kell szerettetni a szombathelyiekkel, közösségi térré kell alakítani - mondta.

Koczka Tibor a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemen tartott előadást Fotó: Szendi Péter

A város sebeit is felmérik és megoldást keresnek azok újrahasznosítására. Ezek közé tartozik például a két víztorony, az MMIK épülete, a volt SZTK-épület, a Savaria Nagyszálló.

Az EKF-pályázat kidolgozására külön munkacsoport alakult. Kérdőívekkel kérnek véleményt a lakosságtól, bevonják a civil szervezeteket és külső (nem helyi) embereket is megkérdeznek, mi a véleményük Szombathelyről. A válaszokat feldolgozzák és a tapasztalatokat beépítik a pályázatba.

- Szombathely mindenképpen nyer, mert együtt gondolkodunk, lesz egy közös víziónk, összefogva a városért
- jegyezte meg az alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!