Kultúra

2014.02.03. 13:10

Makovecz-konferenciát rendeztek Győrváron

Húszéves a Makovecz faluház, ebből az alkalomból rendeztek konferenciát a magyar organikus építészet mestere tiszteletére szombaton Győrváron.

Merklin Tímea

A konferencián vendég volt Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közművelődési főosztályának vezetője, akinek édesapját is szeretettel emlegetik ezen a vidéken. Varga Gézáné, a Faluház Baráti Kör elnöke úgy fogalmazott: „amikor kérdés volt, hogy ezt a házat hogyan kell belakni, a polgármester, Beke Pál, a Magyar Művelődési Intézet néhai igazgatója, a Magyar Népművelők Egyesülete alapítója és Pósfai Péter együtt ültek le tanakodni róla, és útjuk az egervári Csali kocsmáig vezetett...” Annyira jól sikerült kitalálni, hogy a győrvári faluház működtetése országosan is példa lett.

Pintyőke István polgármester felidézte: az MMIK-ban találkozott egy francia csoporttal, akiktől először hallott arról, hogy civilek működtetnek kultúrházat, így 1994-ben Győrváron is alakítottak egy ilyen civil kört, a Faluház Baráti Kör Közhasznú Egyesületet, amely immár két évtizede képes az itt lakók igényeihez igazodóan üzemeltetni a házat. Nagy szerepe van ebben a fáradhatatlan Varga Gézánénak (nem véletlenül kapta meg a Magyar kultúra lovagja címet), aki bemutatta a konferencia résztvevőinek közművelődési, közösségfejlesztő és szabadidős tevékenységeiket. Ma már munkanélküliekkel is foglalkoznak, állásinterjúkra készítik fel őket. A faluházban szervezett számítógépes képzésnek (tavaly 70 fő végezte el) köszönhetően sokan tudtak elhelyezkedni. Tartanak önismereti és társismereti tréninget is.

Konferencia a győrvári faluházban, amelynek boltozatot tartó ágasfái a Makovecz-építészet jellegzetességei, előképe a zalaszentlászlói faluház volt, ahol nem ácsolt gerendákat alkalmaztak (Fotó: Szendi Péter)

– Megtanuljuk megoldani a közösség problémáit, muszáj összefogni, hogy a vidék is fejlődhessen, nyitni tudjon. Ma már majdnem minden családnál van otthon számítógép, internet, ahol mégsincs, azoknak a gyerekeknek van hova eljönni, hogy megtanulják a ma már nélkülözhetetlen technika használatát. A ház esküvőknek, társadalmi eseményeknek, báloknak is helyet ad.

– Ez a közösségépítés, ennél többet nem is kellene hozzáfűzni – mondta Turi Attila, a Magyar Építész Kamara elnöke, Makovecz-tanítvány, aki mestere közösségépítő tevékenységéről beszélt. A mester mestereiről, akik Rudolf Steiner és Kós Károly voltak, egyiktől gondolkodásformát, a másiktól magatartásformát tanult és „népszellemet”.

– Sokan úgy vélik, Makovecz Imre a népművészetből merített, ami azonban csak részben igaz. Megmutatta, hogy a népművészeti motívumokban milyen ősi, egyetemes tudás jelenik meg. Ha megfigyeljük az építészetben használt szavakat (például homlokzat), azok is gyakran antropomorf jellegűek. Makovecz „emberi” építészeti tereket formált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!