Kultúra

2014.02.11. 10:00

A kultúra lovagjának sok a segítőtársa

A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést adományozta a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Takó Gábornak, aki az elismerést Budapesten, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen vette át.

Burkon László

Takó Gábor, a Vas Megyei Temetkezési Kft. Körmendi Kirendeltségének vezetője, történelem és hittan tanár, lapunk civil tudósítója, több helyi civil szervezet tagja, vezetője rengeteg lovagias tettel büszkélkedhet. Ezekért korábban megkapta már a mostani elismerés „kistestvérét”, a Magyar Kultúra Apródja kitüntetést is. Érdemei között talán a legjelentősebb, hogy kezdeményezésére és közreműködésével – persze nagy-nagy összefogással – sikerült felújítani a faluja határában lévő, évtizedekig elhanyagolt Miród-forrást. Erről több könyvet is megjelentetett, de írt Kemestaródfa és Csákánydoroszló történetéről, legutóbb pedig Egyházközségek az Őrség kapujában címmel jelent meg kötete.

– Vallásos neveltetést kaptam – mondja. – 2001-ben balesetet szenvedtem, amit viszonylag könnyen megúsztam, köszönhetően annak, hogy valaki segített „odaföntről”. Utána határoztam el, hogy a Miród-forrásnál lévő Mária-kegyhelyet megpróbálom felújítani. A vezetésemmel, sok-sok önzetlen ember segítségével 2002-ben szenteltük újjá a kegyhelyet. Azóta harmincnál is több rendezvényt szerveztünk oda. Mára a Miród-forrás Vas megye egyik legnagyobb turisztikai látványossága lett.

Takó Gábor szerint a kitüntetés sok embernek járó elismerés (Fotó: Szendi Péter)

Tennivaló mindig akad a falujában, szűkebb és tágabb környezetében. Fáradhatatlanul szervez, építi-szépíti mindazt, amiről úgy látja, hogy jobb sorsra érdemes. Ilyen volt Kemestaródfán 2009-ben a templom előtti térkövezés és az emlékművek díszkivilágítása. Ugyanebben az évben szentelték fel a falu 1848-as hősi emlékművét. 2010-ben a kemesmáli temető kapuját és a kőkeresztet, majd a falu határában lévő falukeresztet újították fel.

– Úgy érzem, ezt az elismerést nem csak én kaptam, hanem mindazok, akik bármilyen segítséget nyújtottak a Miród-forrás kialakításában és a faluban történt fejlesztésekben – folytatja. – Ezzel kitüntetett lett az Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a helyi egyházközség is, amelynek tagjai mindig önzetlenül segítettek a rendezvények, a fejlesztések megvalósításában. Kitüntetett lett az egész falu, azok az asszonyok, akik rengeteg finom süteményt sütnek a meghívottaknak, és azok a családok is, akik mindig kiálltak a Miród-forrás és a fejlesztések mellett. Kemestaródfa példát mutatott, hogyan lehet a gazból és a mocsárból tíz év alatt létrehozni egy ma már sokak által látogatott kegyhelyet.

Takó Gábor számos zarándokutat is szervezett az elmúlt években például Medjugorjéba, Lourdes-ba, Rómába, Czestochowába, Fatimába. Idén áprilisban egy busznyi hívőt visz a két pápa szentté avatására, Rómába, később Medjugorjéba is indulnak. Mert úgy érzi, nem csak az a dolga a kultúra lovagjának, hogy minél vonzóbbá tegye mások számára a saját környezetét, hanem az is, hogy sokakat elvigyen oda, ahová őt magát vonzza valami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!