Átiratok

2019.08.21. 07:00

A múzeum nemrég felújított helyiségében nyílt tárlat, Körmenden

Átiratok címmel nyílt időszaki kiállítás Körmenden a dr. Batthyány-­Strattmann László Múzeum díszterem mögötti helyiségében hétfőn. Izgalmas kortárs alkotásokkal avatták föl a Körmendi Napokon a megújult teret.

Markó Petra

Kalán Viktória a látható és láthatatlan összefüggéseit keresi

Fotó: Jámbori Tamás

A múzeum a nemrég felújított teremben első alkalommal egy kortárs művész alkotásait mutatja be: Kalán Viktóriáét, aki Kecskeméten született, de jelenleg Pécsen él és fiatal kora ellenére már Tolvay Ernő-díjas – tudtuk meg a megnyitón.

A festőművész a látható és a láthatatlan kontextusát vizsgálja saját konvencióinak megfelelően. Az adott fotók formai sajátosságaiból kiindulva hozza létre autonóm stílusát. A fragmentált felületek, a színek izoláltságának harmóniája és a játékos textúrák teremtik meg a művei esszenciáját.

Kalán Viktória a látható és láthatatlan összefüggéseit keresi
Fotó: Jámbori Tamás

A tárlat a múzeum nyitvatartási idejében, keddtől vasárnapig délelőtt tíz és este hat óra között megtekinthető. De a megnyitóval még nem ért véget a kulturális meglepetések sora.

A megnyitót követően a múzeum újra lehetőséget nyújtott arra, hogy a látogatók betekinthessenek a műtárgyraktárakba is. A Körmendi Napok főnapján Bebes Árpád néprajzkutató a családdal és a családalapítással kapcsolatos régi tárgyak – mint például a bölcső, gyerekjátékok, menyasszonyi láda és más, számunkra sokszor már kevéssé ismerős hagyományos eszközök – között kalauzolta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában