Kultúra

2013.06.21. 15:13

A népi művészet értékrend

A népi kultúra nem lehet múzeumi ereklye. A mindennapi életben kell használni-művelni. A népmese, a népi gyermekjáték, a mondókák, a népi színjáték, a népzene élni tud a mai világban, ha vannak közösségek. Van-e ma népi művészet? Persze ez nem egyenlő a ma használatos népművészettel. A népi művészet tágabb fogalom.

Kozma Gábor

A fenti gondolatokat a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatója, Gergye Rezső fogalmazta meg, aki a népi művészetnek nem csak támogatója, hanem hathatós híve és művelője is.

- Nagymákfán a helyi történetekből, anekdotákból összeállt egy mai „népmese, amit megírtak és eljátszottak tavaly a helyiek és a Vasváriak ott Nagymákfán. - mondja. - Aztán utána még sok helyen. Nos, ebből újabb történetek sarjadtak, és megbeszélik a közösség tagjai, hogy milyen értéket válasszanak. Mit alkossanak? Így lett a faluban harangláb, Mákfa szobor, útbaigazító táblák, virágláda bolt előtt, köszöntőtábla. A nép művészete közös alkotási folyamat. Mit tehetünk? Sokat. Erről szól a szabadságunk. Nincs az a közösségi akarat, amit ne lehetne elszántsággal megvalósítani. Szabadságunkban letehetjük a voksot a jó, a szép, az igaz mellett is. Tegyük le. A kisközösségekbe, a helyi értékekbe kell kapaszkodni. Itt a hangsúly.

A népi művészetet pártoló és művelő csapat a telekesi Összefogás szobornál. Jobbról balra Orbán Lászlóné, Tóthné Mátyás Krisztina, Legáth Andrea, Tóth Lászlóné és Szőllősy Gabriella. Fotó: Kozma Gábor

Jó, vetem közbe, de éppen most autóztam át Petőmihályfán, ahol pár éve köztéri tárgyakat helyeztek el. Ezek is a népi művészet keretében készültek, a lassan már legendássá vált telekesi alkotótáborban. Amit láttam az nem vigasztaló, hiszen a tárgyakra ráférne a festés, egyes térszobrokra a felújítás. is.

- A mihályfaiak ne sopánkodjanak, hogy nem védik az alkotásaikat, hanem álljanak össze és kezeljék a szobrokat - válaszolja Gergye Rezső. - . A nép művészete fogy. Itt élünk a Madáchi falanszterben. Mi építjük, mert ehhez is van szabadságunk. A XXI. század elején mindent „projektté akarunk varázsolni. Szóval szerintem addig lesz népi művészet és születnek alkotások szerves fejődési folyamat eredményeként, amíg minden ember nem válik egy projekt kockájává. - szögezi le a kultúra munkása, aki szerint a jövőben egyre inkább a hitből, elszántságból teremthetők majd kulturális értékek.

Nick Ferenc neve nagyon is ismerősen cseng a Hegyháton, azon belül is a Petőmihályfa-Telekes-Gersekarát háromszögben. A férfi a Kárpát-medencei népi művészet egyik nagy egyénisége.

Tóthné Mátyás Krisztina a gersekaráti Milleniumi parkban, ahol a fafaragók számos nívós alkotása található. Fotó: Kozma Gábor

- Napjaink rohanó, percembereket támogató világában, közösségi küldetéseket, hosszú távú programokat nehéz fenntartani - fogalmaz.

- Ez az általánosság jellemzi a honfoglalás (hazatérés) 1100. évfordulóján született közösséget, a Falvak Kultúrájáért Alapítványt. Amelynek egyik hatékony értékteremtő szervezeti eleme a 15 éve létrejött Dunai Nemzetközi Alkotókör. Az alapítvány küldetésében rögzítette a kulturális hátrányos helyzetben lévő települések életminőségének emelését, amelyben alapvető eszköznek magát a kultúrát tekinti. A nemzetközi közösség 14 országban közel 700 köztéri alkotással rendelkezik. Tudatosságukkal ezek közül komplex programok emelkednek ki. A millennium évében 6 ország 112 települése általunk állíthatott emléket az államalapításnak. Köztük Gersekarát és Nádasd. Az alapítvány összetett tevékenységét fő működési területén, a Kárpát-medencében végzi,Az elmúlt években Gersekaráton, Telekesen, Petőmihályfán és Vasváron több, mint harminc alkotásunk áll. A térséggel való kapcsolatunkat a gersekaráti pihenőpark alapozta meg. Ide jó szívvel többször is visszatértünk. A felsoroltak is hozzájárultak ahhoz, hogy a Dunai Nemzetközi Alkotóközösség a III. Magyar Világtalálkozón a Világ Magyarságáért művészi-közösségi elismerést vehetett át - mondta el Nick Ferenc .Hangsúlyozva:.alkotásaik jövőbeni sorsa jelentős mértékben függ a helyiektől, és hat további együttműködésükre is. - Ahol odafigyelnek rá, például Telekesen, ott a település díszei, megemlékezések ünnepi helyei. Ezáltal Telekes a Dél-Nyugat Kárpát-medence – négyeshatármente – kulturálisan jegyzett helye, amelyet a távoli Törökországból is felkeresnek. Emellett országos és nemzetközi rendezvények sikeres szereplője is lett. Van azonban olyan hely is, ahol még mindig raktárban tárolják alkotásainkat, és az együttműködésünk a tábor végén megszakadt.

Orbán László telekesi polgármester a faluközpontban lévő szobornál fogad. - Találó a címe, Összefogás. Nem is mehetne másképpen . Mi azon vagyunk, hogy ezeket az értékeket sokáig megmutathassuk az utódoknak - mondja. Tóthné Mátyás Krisztina a szomszédos Petőmihályfán lakik, de szoros kapcsolatot tart a környező községek művészetpártolóival. - Egy falu anyagilag lehet szegény, fejlesztésre szoruló. De ha igénye van a szellemi értékekre, akkor a lelke gazdagodhat és az élete is jobbá lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!