Kultúra

2010.10.13. 03:00

A PLT ajánlja - Jane Austen: Értelem és érzelem

A Pannon Lapok Társasága sikeres könyvsorozatában egy olyan szerelmi történet megjelentetése került sorra ezen a héten, amelynek hősei a 18. századi angol vidéki úri középosztályt képviselik.

Merklin Tímea

 Két intelligens nő más-más, de célravezető életstratégiáját látjuk: az egyik az értelmét, a másik az érzelemeit követi. Jane Austen regénye 1811-ben jelent meg. A fiatal írónő fejben járta végig az általa elképzelhetőnek tartott, két lehetséges utat, ő maga sohasem ment férjhez.

Titokban kötött eljegyzését is később felbontotta. Talán mert súlyos beteg volt; az Addison-kórt még nem tudták gyógyítani. 1813-ban adták ki Büszkeség és balítélet című könyvét, majd posztumuszként A klastrom titkát. 42 éves korában halt meg, a winchesteri székesegyházban nyugszik.

Jól kell férjhez menni

Romantikus film  sztárokkal, happy Enddel - Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet és Alan Rickman főszereplésével készült az amerikai-angol romantikus film 1995-ben Jane Austen: Értelem és érzelem című 19. századi könyvéből. A sztori abból a helyzetből bomlik ki, hogy a Dashwood-lányok pénz nélkül maradnak apjuk halála után; egyetlen esélyük, ha jól mennek férjhez. Az idősebbik lány, Elinor (Emma Thompson) nem bízik az érzelmeiben, úgy véli, hogy a szív dolgaiban is az eszére kell hallgatnia. Húga, Marianne (Kate Winslet) viszont gyógyíthatatlanul szenvedélyes. Végül mindketten eljutnak a boldogsághoz. A klasszikus mű filmadaptációja festőien idézi a 19. századot, rájátszik a regény korában dolgozó képzőművészek ábrázolásmódjára is.

Vörösné Adler Erika - Két út lehet

Az értelem vagy  az érzelem útján keressük a boldogságunkat? Elinor józan gondolkodású, csalódások közepette, éveket vár szerelmére. Marianne a szenvedélyes, romantikus, számára léha, csapodár udvarlója okoz szenvedést. A szellemes, finom iróniával átszőtt mű végén mindenki révbe ér. A könyv azt üzeni, ami ma is nagyon fontos: a nyitott, szívvel és ésszel élő emberek lelhetik meg méltó párjukat.

 

 

 
A kedvenc könyveim rovat - Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!