Kultúra

2014.06.25. 17:00

Csoda történt a Magtárban

Celldömölk, Nemeskocs - A nemeskocsi alkotóház Magtár-latán a celli művelődési központ képzőművészköre mutatkozik be. A szakkört Illés Erika szobrászművész és művészetterapeuta vezeti.

Ölbei Lívia

Illés Erika szobrászművész az alkotásai által is jelen van a kemenesaljai tájban; ahol született, és ahova diplomás művészként is visszatért. Celldömölkön négy köztéri alkotása látható: a 2004-es Baross Gábor-portré a vasútállomásnál, a 2005-ös Mária és a Kisded a barokk városközpontban, az 1956-os kompozíció (amelyet a forradalom 50. évfordulóján avatott föl a város), aztán a 2013-as Kemenesalja szellemisége a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár előtt (a márványasztal a könyvespolccal).

Erika legújabb köztéri szobrát várhatóan a nyár végén adják át: a városházánál elhelyezendő, ágas-bogas fát ábrázoló alkotást az emberi összetartozás szimbólumának szánja a művész. Illés Erika Nemeskocsban él, a lakása közvetlen szomszédságában EU-pályázati támogatással fölújított Magtár pedig igazi nyugalmat kínáló alkotóház, amelynek háziasszonya nyaranta képzőművész-táborokat szervez gyerekeknek. És mert a celli Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár munkatársaként, az önkormányzat támogatásával legújabban képzőművészkört is vezet, nem lehetett kérdés, hogy a KMKK képzőművészkörének tagjai bemutatkozhassanak a nemeskocsi Magtárban.

Így jött létre a Magtár-lat , avagy ahogyan Söptei Józsefné alpolgármester fogalmaz a csoda Nemeskocsban . Illés Erikának művészként és művészet-terapeutaként különös érzéke van ahhoz, hogy észrevegye és a felszínre hozza a tanítványaiban megbúvó tehetséget, legyenek a növendékek óvodások, kamaszok vagy felnőttek. Külön öröm, hogy olyan fiatalok is szembesülhetnek így a saját értékeikkel, akik más lehetőség híján különben könnyen elkallódhatnának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!