Kultúra

2014.01.22. 15:35

Egység néhány percben

A Celldömölki Városi Általános Iskola versmondása például már szerda délelőtt fölkerült a YouTube-ra: elhangzott a Himnusz, Jordán Tamás Budajenőn vezényelt.

Ölbei Lívia

A magyar kultúra napját azért ünnepeljük január 22-én, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ekkor fejezte be a Himnuszt. Szőcs Géza kormánybiztos kezdeményezésére, a Jordán Tamás által népszerűvé tett „Nagy Versmondások" mintájára az idén január 22-én elvileg az egész világon egy időben hangozhatott föl – diákok előadásában – a nevezetes költemény, az elejéről a végéig. Jordán Tamás a budajenői általános iskola tornaterméből vezényelt élőben, az innen közvetített képet a Google erre a célra létrehozott csatornáján kísérhették figyelemmel az érdeklődők. A Klebelsberg központ tájékoztatása szerint Vas megyében a szombathelyi műszaki szakképző iskola, a Bercsényi, a Dési Huber, a Zrínyi általános iskola, a Nagy Lajos Gimnázium, a felsőcsatári iskola és – ahogy arról már hírt adtunk – a Celldömölki Városi Általános Iskola kapcsolódott be az első alkalommal meghirdetett „Együtt szaval a nemzet"-programba. A Herman iskola és a celli iskola Himnusz-mondását már szerda kora délután visszanézhettük az interneten. A fölvételen Jordán Tamás szavai is hallhatók: azzal köszönte meg a versmondóknak szerte a világon a részvételt, hogy a magyar kultúra napján ezzel a gesztussal néhány percre megteremtették azt az egységet, amely kifejezi, hogy összetartozunk, közösek az értékeink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!