Kultúra

2010.06.16. 00:59

Ismét lehet buktatni alsó tagozatban

Újra évet ismételtethetnek az alsó tagozatos diákokkal második osztálytól és visszatérhet a szóbeli értékelés mellett a számjeggyel való osztályozás, ha az Országgyűlés elfogadja a KDNP törvényjavaslatát.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Hoffmann Rózsa államtitkár, a törvényjavaslat benyújtója kedden expozéjában kifejtette: három ponton módosítanák a közoktatási törvényt. Ezek egyike, hogy második osztálytól ismét lehetővé teszik az évismétlést általános iskolában. Az államtitkár szerint az első és második osztályosok követelményrendszere úgy van megállapítva, hogy gyengébb képességű tanulók is el tudják érni azt. Ha ez mégsem sikerül, akkor a tanuló saját érdeke, hogy évet ismételjen - mondta.

Hozzátette, ha a gyermek képességei, körülményei miatt nem éri el az elégséges szintet, akkor biztosítani fogják számára a kisebb létszámú csoportban történő fejlesztést.

A törvény módosításával a KDNP újra bevezetné alsó tagozatban a számmal történő osztályozást, de nem tiltják meg a szóbeli értékelést sem. Hoffmann Rózsa elmondása szerint ennek kultúráját fejleszteni is szeretnék.

Ezzel kapcsolatban az államtitkár kifejtette: a szülő és a gyermek is tudni szeretné, hogy a követelményekhez képest hogyan teljesítettek az adott évben, a 2003-óta érvényben lévő szabályozás ezt az igényt nem elégítette ki.

Megszüntetnék a nem szakrendszerű oktatás fogalmát is, mivel - mint azt Hoffmann Rózsa elmondta - ennél nagyobb szakmai "blődséget" nem hallottak még. Szerinte a pedagógiai folyamatban mindig is együtt volt a kompetencia-fejlesztés és az ismeretszerzés. Az elgondolás szerint olyan szabályokat alkotnának, amely lehetővé teszi, hogy a középiskola végégig minden tanítási órán együtt jelenjen meg ez a két folyamat.

Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre nem veszik ki a törvényből ezt a fogalmat, mert nem akarják ellehetetleníteni azokat az iskolákat, akik erre figyelemmel állították össze a következő évi órarendet.

Hoffmann Rózsa közölte azt is, az intézkedések azt szolgálják, hogy a gyerek megtanulja: kötelességei vannak és az elégséges szint elérése nem lehetetlen. Az oktatási színvonal emelését ebben a korosztályban kell elkezdeni - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!