Kultúra

2009.09.08. 02:29

Mesebolt Bábszínház: Leltár után megújuló árukészlet

Szombathely - Évadnyitó társulati ülést tartott tegnap a Mesebolt Bábszínház - az új igazgató Kovács Gézával, az MMIK első emeletén, de új helyen- új időknek új dalairól .

Merklin Tímea

A Mesebolt Bábszínház szociális körülményeiben jelentős javulást hozott, hogy új helyiségeket béreltek irodáknak az MMIK-tól. A régi irodának használt helyet pedig társalgóként használják. A terek humanizálásán folyamatosan dolgoznak.

A műszaki állást eddig még nem sikerült betölteni, hétvégére bővül új hangtechnikussal a társulat. Biztos azonban Gimesi Dóra dramaturg jelenléte; ahogy Kovács Géza igazgató fogalmazott: nagy lépés az emberiség számára, és áttörés a hazai bábtörténetben, hogy félállású dramaturg van egy színháznál . A művészeti arculat szempontjá-ból további új emberek bevonására kerül sor. Már az évadnyitóra eljött Boráros Szilárd tervező és Rumi László rendező, akik dolgoztak már itt, de a jövőben rendszeresen visszatérő vendégművészek lesznek. Bemutatták Kovács Bálintot, aki Egerből jött színész, Az égig érő fa című mesében kezd Szombathelyen.

A Mesebolt felújítja a Kerekecske-gombocskát, és a Regionális Bölcsődei Központ révén tizenöt helyen játssza ebben a félévben. De felújítják a Titkos kertet is, amiből több tájelőadás lesz; az Amáliát, amit Debrecenben, Budapesten is játszanak. Nagy érdeklődés van az időszerűségéből mit sem veszítő, cigánylegendát feldolgozó Suttogó füzesek iránt, ezért ez is újra előkerül. Szombathelyen is játsszák a nyáron Kőszegen bemutatott János vitézt. Új darabok lesznek: Kormos István verses meséjéből az Égig érő fa és Veres András a Mackó születésnapja. Tavaszra esik a Tündérszép Ilona és a Mese a királyfiról.

- A bábszínház sokat bizonyított, de az elmúlt tizenöt év nem volt elég ahhoz, hogy a bábszínház normális elhelyezést kapjon - mondta az igazgató. - Ezért pluszenergiákat kell megmozgatnunk.

Így hát a bábszínház erősíti a megyében való jelenlétüket, az ovisoknak és iskolásoknak szóló bérletek mellett (mivel a bábszínház-látogatók 30 százaléka felnőtt) indítanak egy ifjúsági és felnőttbérletet is. Ezek lesznek az alkalmi varázsköpenyek.

A Mesebolt jelentős őszi többletbevételt remél, mert minden kiadási tétel alultervezett volt, és pótolni kell a 7 millió forintos elvonást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!