Kultúra

2010.10.12. 14:14

Millennium-trilógia: egy vagy két folytatása van a krimisorozatnak?

Az elhunyt svéd szerző, Stieg Larsson családja megerősítette, hogy létezik egy be nem fejezett kézirat, amely a Millennium-trilógia folytatásaként készült. Csak az nem világos, hogy ez a korábbi híradásokból már ismert "negyedik" köteté vagy egy "ötödiké".

MTI

Az író fivére, Joakim az amerikai CBS televízió vasárnap reggeli műsorában beszélt arról, hogy bátyja tíz nappal a 2004-ben bekövetkezett halála előtt azt mondta neki: a könyv "csaknem kész". Nyilatkozatában azonban hozzátette: úgy gondolja, ez inkább a történet ötödik része lehet, és nem a negyedik, mivel testvére úgy gondolta, hogy érdekesebb az ötödiket megírni, mint a negyediket.
   
A család képviseletében megszólaló Joakim és az író apja is leszögezte, hogy nem járulnak hozzá a kézirat publikálásához.
   
A Millennium-trilógiaként megjelent három izgalmas krimit világszerte több millió példányban vásárolták meg az olvasók - emlékeztetett rá a BBC online hírportálja. Larsson azonban már nem érhette meg műve hatalmas sikerét, mivel A tetovált lány című első kötet megjelenése előtt, 50 esztendősen szívinfarktusban elhunyt.
   
A trilógia diadalútja során derült ki, hogy Larsson élettársa, Eva Gabrielsson birtokában van egy kézirat, amely a "negyedik" kötetként járta be a sajtót. Mint a bbc.co.uk cikke megjegyezte, nem világos, hogy a Gabrielsson birtokában lévő kézirat valóban a történet negyedik része-e, vagy ugyanaz - az ötödik kötet -, amelyről Larsson fivére beszélt.
   
Gabrielsson és Larsson családja az író halála óta pereskednek a hagyaték miatt. A svéd törvények nem ismerik el az élettársi viszonyt, így Gabrielsson nem rendelkezhet az örökség felett. Gabrielsson leginkább azt fájlalja, hogy szerinte Larsson fivére és apja nem olyan módon mutatták be a munkáját, ahogy az író szerette volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!