Kultúra

2013.04.23. 12:24

"Quo vadis, Domine?" versmondó verseny Ikerváron

Ikervár - Pásti József volt a fő szervezője, szakmai instruktora és műsorvezetője a "Quo vadis, Domine?" című, I. Kárpát-medencei versmondó versenynek, amit a Mária Rádió felkarolt.

Merklin Tímea

"Hová mész, Uram?" - vagyis: "Quo vadis, Domine?" - Ez a kérdés hangzik el Henryk Sienkiewicz regényében. A történet Nero uralkodása alatt játszódik;  a felfordult Rómát mutatja be, amelyben a keresztények megvetett, üldözött emberek; az élet, az erkölcs nem érték, a pénz, a hatalom, a mámor uralja a szíveket.

- A Hit évéhez kapcsolódóan hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára istenes versmondó versenyünket 2012 őszén. E nagyszabású rendezvény címéül azért választottuk a fenti idézetet, mert a hamis, talmi értékek burjánzása napjainkban is megváltó gondolatokért kiált. A versmondó verseny célja az volt, hogy az istenes versek  megszólaltatásával középpontba állítsuk a hit erejét, és a versenyre való felkészüléssel lehetőséget teremtsünk az istenkereső ifjaknak a művészetben való  elmélyülésre - tudjuk meg Pásti Józseftől, akinek a verseny szervezése nyolc hónapos folyamatos, fáradságos és kimerítő munkájába került, mindvégig maximálisan támogatta e tevékenységében a családja, és  azt is hozzáteszi, hogy végig boldog volt, és kiválóan érezte magát. Megérte.

Pásti József (jobbról) tanügyigazgatási szakértő, közművelődési szakértő, a verseny fő szervezője, szakmai instruktora. Fotó: Pástiné B. Gabriella

A versenyt középiskolások részére  hirdették meg  felmenő rendszerben.  Az iskolai fordulók után a területi középdöntőkbe, majd onnét az országos, Budapesten rendezendő gálára kerülhettek be a legjobbak. A felhívásra  több mint félszáz, főleg egyházi fenntartású középiskola jelentkezett. A helyi fordulók több száz tanulót, sok  lelkes szervezőt és felkészítő pedagógust mozgattak meg. A Mária Rádió   rendszeresen beszámolt a verseny állásáról, interjúkat készített a versenyzőkkel, felkészítőkkel. Az ország öt helyszínén és a Délvidéken megtartott regionális középdöntőkből 48 fő jutott  a döntőbe. A  zsűri tagjai voltak:  Bényi Ildikó, az  MTVA műsorvezetője, Dúl Géza,   a Mária Rádió műsorigazgatója, Németh Miklós Attila,   az MTI főszerkesztője, Soósné Dr. Veres Rózsa irodalomtörténész, Wiegmann Alfréd rendező, versszínházi alelnök. Az országos döntő a Budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban volt 2013. áprilisban. A hitet, lelket erősítő találkozások valósággá váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!