Kultúra

2016.07.05. 12:45

Utasellátó a KMKK-ban

Celldömölk - A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár aulájában Zentai Gábor fotóiból nyílt kiállítás Az észak-balatoni vasútvonal és a Nohabok címmel.

Gyuricza Imre

A tárlatnyitón Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója köszöntötte a közönséget. Sok olyan érdeklődő jött el, aki ezer szállal kötődik a vasúthoz.

A tárlatot megnyitó Söptei Józsefné alpolgármester valóságos vasúttörténeti előadást tartott. Kitért Tapolca és Celldömölk vasúti kötődéseire. Kiemelte a hajdani legendás mozdony (a Nohab) óriási jelentőségét a vasúttörténetben és a Dunántúl közlekedésében. Zentai Gábor Tapolcán a művelődési ház igazgatójaként dolgozott, fotói a vasúttörténeti kiállítás alapját képezik. A celli Soltis Lajos Színház művészei verssel és dallal színesítették a megnyitót. A végén jött a ráadás: Sipos László (szintén Soltis Lajos Színház) „utasellátó" felirattal ellátott ingben feszítve, harsány kiáltásokkal kínálta múltidéző csemegéit. Bizony, azok a kókuszos rudak, egyéb édességek, a kissé száraz zsemlék tették otthonossá az utazást, mert hajdanán nem csak büfékocsi volt a vonat elején, hanem az elszánt árus végigjárta a vagonokat, így kínálta fülkéről fülkére a portékáját. A Nohab viszont egyenesen a vasút Mercedese volt...

A szíveket megdobogtató vasúttörténeti kiállítás a KMKK előcsarnokában július 22-éig tekinthető meg. Celldömölk, a régi „vasutasváros" őrzi még ezt az identitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!