Kultúra

2012.06.28. 06:06

Véget ér az érettségi

Körkép - A héten véget érnek a középszintű szóbeli érettségik. A kétszintű érettségi rendszer bevezetése óta minden tantárgyból írásban is számot kell adni, így a szóbeli felelet kisebb súllyal esik latba.

Munkatársainktól

Az utóbbi két hétben gyakran láthattunk ünneplőbe öltözött fiatalokat a város különböző pontjain, hiszen június tizennyolcadika óta folynak a középszintű szóbeli érettségik. A feleletek menetét jogszabályok írják elő, a számonkérés nem lehet hosszabb tizenöt percnél. A felkészülésre minimum harminc perc áll rendelkezésre, csak az élő idegen nyelvek esetében kell a tételhúzás után azonnal megkezdeni a feleletet. A teremben jelen van az érettségi elnök, az igazgató, a jegyzőkönyvvezető, a szaktanár, a vizsgabizottság három tagja, illetve a vizsgázón kívül minimum egy diák.

- A kétszintű érettségi rendszer követelményei egészen mások, mint régen, hiszen a tanulók sokkal több forrást kapnak. Ez nagy segítséget jelent, de személyiségfüggő, kinek melyik megy könnyebben - tájékoztat Bartha Gábor, a Nagy Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese.

Póttétel húzására is van lehetőség, ebben az esetben a szoftver automatikusan felezi az elért pontszámot. Az érettségi elnök funkciója, hogy felügyelje, minden az előírásoknak megfelelően történik-e, a feleletekbe nem szólhat bele. A szaktanár is  csak akkor szakíthatja félbe a diákot, ha az teljesen félreértelmezte a feladatot.

- Az érettségi menetét nagyon pontosan meg kell tervezni, hiszen reggel nyolc előtt és este hat után nem lehet vizsgáztatni - magyarázza Bartha Gábor. - Van olyan osztály, amelyik két nap alatt végez, de az is előfordulhat, hogy négy napon keresztül érettségiznek. Ez attól függ, hogy összesen hány feleletük van. Ha sok az emelt szinten érettségiző, kevesebb a középszintű felelet, ezenkívül az előre hozott érettségizők száma is befolyásoló tényező.

A vizsgázók külön teremben várakoznak, a táblán a szerdán érettségizettek biztató üzenete olvasható: Hajrá 12.A! Nyugalom, nem esznek meg!

A folyosón néma csönd, egy öltönyös srác a tételeit nézegeti. Előre hozott érettségit csinál testnevelésből, szerdán már túlesett a gyakorlati részen. - Nem izgulok, ha jót húzok, nem lesz nehéz - mondja.

Nem mindenki ilyen nyugodt. Az egészséges vizsgadrukk segítség is lehet, de túlzásba vinni nem szabad. És ne feledkezzünk meg az örökérvényű szabályról: nem izgulni kell, hanem felkészülni.

 

Az érettségi eredményből számítják a diákok felvételi pontszámát is. Az összpontszám megállapítása két módon történhet: a tanulmányi pontok és az érettségi pontok figyelembevételével vagy az érettségi pontok duplázásával. Ehhez adódnak hozzá a többletpontok, maximum 100 pluszpont adható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!