Lóerő

2010.06.28. 16:00

Balatonakali Campingtali - vadkemping a Puntósokkal

Tájékozódási versennyel egybekötött autós találkozót rendeztek az elmúlt hétvégén Balatonakaliban. Az elveszett emlékpark és a Ewing család.

Garai Antal 'Atom'

Az elmúlt hétvégén a borús idő ellenére sokan vették célba a magyar tengert, azon belül is Balatonakalit és Balatonfüredet, ez utóbbit az Annagora Aquaparkban tartott szombat esti Nite Rise Beach Ball Party miatt, míg Akaliba az évente megrendezett Campingtali csalogatta a Fiat tulajdonosokat. A Balatonakali Campingtali nagyrészt Fiat Puntósok gyűjtőhelye, de ezt nem kell véresen komolyan venni, láthattunk itt Lanciát, Bravót és Stilót is. Az első nap programjai közé a kipakolás, grillezés, hangulati alapozás és „Punto kitartása egy karral” került (ez utóbbit rögvest megmagyarázzuk). Miután a szervezőség köszöntötte a találkozó résztvevőit s elkészültek a kötelező csoportképek, neki is álltak az első feladatnak, amelynek eszközei: egy konyhabútor része, illetve egy Punto. A munkalap nem volt túl könnyű, s a ráhelyezett kisautót, egy Fiat Puntót is nehéz volt egyenesen tartani, de sokan megpróbálkoztak a kihívással több-kevesebb sikerrel, percnyi eltérésekkel, elzsibbadt bicepszekkel.

Szombaton délelőtt apróbb záporok áztatták a találkozó résztvevőit, de ez nem tartott vissza sokakat attól, hogy elinduljanak a Balaton-felvidéki tájékozódási versenyen. A 86 kilométeres táv természetesen számos olyan feladatot tartogatott, amit nem volt túl egyszerű végrehajtani, megtalálni. Az első állomáson sokan elvéreztek, egy egyszerű logikai feladatot kellett megoldani, de a gyufaszálak és négyzetek alkotta misztérium kibogozására adott fél perc úgy tűnt, hogy nem is volt annyira könnyű.

A feladatlapon minden település nevének betűit összekeverték, így az, aki nem volt ismerős a környéken, kicsit nehezebben tájékozódott. Az egyik csapatban körülbelül fél óra kellett ahhoz, hogy rájöjjenek: ilyen települések nem is léteznek, a lapon szereplő nevek csupán a szervezők turpisságának tudhatók be. Tagyon településre érve a község címerét kellett lerajzolni, majd azt követően érkeztünk Szentantalfára, ahol egy bizonyos emlékparkot kellett megtalálni, azon belül pedig egy címeres követ. Az elsőként leszólított falusi figura rögtön az út szemben lévő oldalán dolgozgató fiatalokhoz irányított minket lévén, hogy ő nem tudja miről beszélünk. A két helyi erőtől megkérdeztük merre találjuk az emlékparkot, s az alábbi beszélgetés zajlott le köztük:
- Emlékpark? Itt van ilyen? Hmm. Nem is tudom - majd társa felé fordul s megkérdi: - Nem lehet, hogy az emlékművet keresik?
- Emlékmű? Hol van az? Nincs is.
- Ja mondjuk igaz
- felelte, így a várva várt útbaigazítás elmaradt a helyiektől.

A következő településen végzett feladat közben végül tájékoztattak bennünket, hogy merre van az emlékpark, így kis plusz idővel, de sikerült megoldani azt is. A következő településeken is javarészt templomokhoz kapcsolódó feladatokat kellett megoldani, szerencsére a le-leszólított falusiak is útba igazítottak mindenkit és még az olyan helyeken is elboldogultak a csapatok, ahol egyszerre három templom csúcsosodott a falu fölé. Kellett még kanyarokat számolni, és villanyoszlopokat is (amelyek telefonpóznák voltak). Emellett olyan kvíz-kérdésekre is választ kellett adni, mint például: Mekkora Magyarország alapterülete és hol lakott a Ewing család a Dallas című sorozatban.

A mi csapatunk figyelmét elkerülte az a mondat, amely a tesztlap bevezetőjében a bukkanókra és a rossz minőségű útra figyelmeztető táblák számolására intett, de ez a feladat az utak jelenlegi állapotát tekintve amúgy is megoldhatatlan lett volna. A tájékozódási verseny hozott egy-két érdekes meglepetést is, ugyanis nem született 100 százalékosan jól kitöltött tesztlap és az egyik csapat röpke 60 kilométerrel többet autózott, mint amennyit kellett volna, van ez így.

A szombat esti eredményhirdetést követően folytatódott a vad kempingezés, a húsok sültek, a poharak újratöltődtek, az akkumulátorok újratöltődtek, így egyes csomagtartókból újra különféle zenék dübörögtek, megtáncoltatva a közelükben tanyázó embereket. A Balatonakali Campingtali vasárnap délelőtti regenerálódással, majd Fiatok dudaszóval való távozásával ért véget, a szervezők jövőre is mindenkit szeretettel várnak, hasonlóan szórakoztató tájékozódási versennyel, a furfang és a hülyeség határmezsgyéjén egyensúlyozó kvíz-kérdésekkel.

Olasz autók találkozója lesz Vépen is, augusztus 14-én rendezik meg az Italian Car Meeting-et a vépi Mad-Mex parkolóban. Plakát itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!