Lóerő

2012.08.03. 03:50

Szigorított kategóriabővítés - Életbe lépnek a motoros oktatást érintő változások

Vas megyei körkép - Ugyan 2013. január 19-étől is lesznek M és A korl. kategóriás már megszerzett vezetői engedélyek, de ilyen képzésre ezt követően már nem lehet jelentkezni.

Kelemen Attila

Összefoglaljuk a motoros oktatást érintő változásokat a módosított 242005.GKM rendelet, valamint a 3262011. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján.

A rendeletekben szereplő AM és A2-es vezetői engedély kategóriákra vonatkozó rendelkezéseket 2013. január 19. napjától kell alkalmazni. Az M és az A korl. vezetői engedély kategóriákra vonatkozó rendelkezések pedig az ezt megelőző napig lesznek érvényben.

Természetesen ezen időpont után is lesznek M és A korl. kategóriás már megszerzett vezetői engedélyek, de ilyen képzésre már nem lehet jelentkezni hívja fel a figyelmet Putz Miklós, a Vasi Ati ügyvezető igazgatója.

2013. január 19-étől AM kategória váltja fel az eddigi M kategóriás képzést, de erre csak 16 éves életkortól lehet jelentkezni, tehát 14 évesen már nem. A kategóriás képzésekben folyamatban lévő képzések esetében aki 2013. január 18-áig nem fejezi be képzését, az elveszíti mind a szerzett eredményét, mind a lehetőséget a képzés befejezésére. Érvényes ez a képzésben megszűnő M és A korl. kategóriákra.

A kategóriák nem szűnnek meg teljesen, az eddig megszerzett jogok megmaradnak, de további képzések nem lehetségesek. Tehát aki 1415 éves, és moped vezetői engedélyt szeretne szerezni, az minél előbb tegye meg, mivel január 19-étől erre már nem lesz lehetősége. És mivel a motoros képzés gyakorlati oktatás lehetősége korlátozott, ez már jóval előbb befejeződik (2012. december 1.), de az időjárás függvényében ez lehet akár október vége is tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Az eddig megszerzett M kategória nemzeti kategória volt, ami azt jelentette, hogy kizárólag Magyarország területén volt használható, míg az új AM kategória már nemzetközi kategória, tehát külföldön is lehet vele közlekedni.

Az életkorra vonatkozóan is lesz bővülés, illetve eltérés a képzések során.

Az AM (moped) és A1 (125 köbcentiméteres és 11 kW teljesítményű motorkerékpár) esetén a 16. életév a korhatár.

Egy új, az A2-es kategória (olyan motorkerékpár, melynek teljesítménye a 35 kW és a 0,2 kWkg teljesítmény és tömeg arányt nem haladja meg, illetve nem kétszer akkora teljesítményű járműből alakítottak át) esetén a 18. életévben határozták meg a korhatárt. Ez január 19-étől él.

A 20. év az A kategória esetében érvényes. Ez megszerezhető, ha rendelkezik a motoros két éves A2 kategóriás engedéllyel, de a 21. életév betöltéséig csak 15 kiloWattot meg nem haladó motoros tricikli vezethető.

21 évnél fiatalabbak csak a legalább két éve A1 vagy A korl. engedéllyel és 18. életévüket betöltve szerezhetik meg a könnyített kategóriát. Januártól ez a lehetőség is megszűnik: az A2 két éves igazolása mellett lesz lehetőség az A kategóriás kiterjesztésre 21 éves korban.


Évről-évre nehezedik a képzés, az idei év folyamatban lévő és befejezetlen kategóriáit pedig a fentiekben már említett kategóriaváltozások, megszüntetések miatt még most kell megkezdeni és folyamatos képzés mellett befejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!