Lóerő

2012.11.16. 04:28

Meddig tankolhatunk olcsón?

Vas megye - Múlt héten bruttó 8, illetve 2 forinttal csökkent a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. A benzinár így az év eleji szintre esett vissza.

Kelemen Attila

E hét kivételével az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. Mindez azt jelenti, hogy a múlt heti csökkentéssel a benzin átlagára 405-406 forintra (egyes kutaknál már 400 forint alá), a gázolajé pedig 424-425 forintra mérséklődött.

A benzin ára idén április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj január közepén volt a legdrágább, akkor egy literért átlagosan 449 forintott kellett fizetniük az autósoknak. A szakértők szerint azonban az üzemanyagok árának tartós csökkenésére, illetve jelentősebb áresésére nem lehet számítani.

A hazai üzemanyagárakat alapvetően két tényező alakítja. Egyrészt a nemzetközi árak határozzák meg az alapárat, melyet a forint árfolyamának alakulása emelhet, illetve csökkenthet attól függően, hogy éppen gyengül, vagy erősödik a hazai fizetőeszköz. Márpedig az utóbbi hónapokban a nyersolaj ára csökkent, a forint pedig viszonylag változatlanul erős szinten tartotta magát, így nem csoda, hogy csökkenhettek az üzemanyagok árai is. És mivel a forint további jelentősebb erősödésére nem lehet számítani, így nem várható a téli időszakban jelentősebb árcsökkenés.

Az első három negyedévben mikor is tartósan magas áron jegyezték mindkét üzemanyagfajtát összességében 4,3 százalékkal csökkent a benzinkutak forgalma: a benzinek kereslete 5,5 százalékkal, a gázolajoké 3,3 százalékkal esett vissza a magyar piacon a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint.

Miközben idén az első három negyedévben a kutaknál 2,04 milliárd liter üzemanyag fogyott, addig tavaly összesen 2,88 milliárd litert, míg egy évvel korábban 2,96 milliárd litert vásároltak az autósok. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai a piac mintegy 85 százalékát fedik le.

Amennyiben a benzin literenkénti ára tartósan a 405-425 forint körüli sávban marad, úgy a fogyasztás mértéke is újabb irányt vehet.

Négyszáz forint alatt benzint legutóbb tavaly decemberben tankolhattak az autósok autóikba. A dízeles gépkocsival rendelkező sofőrök is olcsóbban juthatnak üzemanyaghoz szeptember óta, ám a gázolaj ára korántsem csökkent olyan nagy mértékben, mint a 95-ös oktánszámú benziné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!