Lóerő

2013.04.04. 15:49

Élénkülő autópiac

Idén márciusban 5066 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, azaz 6,3 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

Kerkai Attila

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) adatai azonban arra is rávilágítanak, hogy idén az év első három hónapjában 12 ezer 559 új autót helyeztek forgalomba, azaz 10 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év első negyedében.  Ami a kishaszonjárműveket illeti, ott egyértelmű a negatív hangulat: márciusban tovább folytatódott a csökkenés. Az egy évvel korábbi állapothoz képest márciusban 5 százalékkal, az első negyedévben pedig 19 százalékkal maradt el az értékesítési mutató.

 

A személygépkocsik és a nagyhaszonjárművek esetében egyértelműen élénkült a piac, a kishaszonjárművek és motorkerékpároknál viszont visszaesés tapasztalható (Fotó: Benkő Sándor)

A nagyhaszonjárműveknél viszont éppen ellenkező tendencia mutatkozik: márciusban 15, az első negyedévben 36 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezett járművek száma. Motorkerékpárok esetében vegyes képet mutatnak az értékesítési adatok: márciusban 18 százalékkal kevesebbet, az első negyedévben viszont 2,7 százalékkal többet helyeztek forgalomba. 

Az MGE közleményéből kiderül, hogy a személygépkocsik esetében a tavalyi év első negyedévéhez mért elmaradásnak az a legfőbb oka, hogy 2012. január 1-jén drasztikusan csökkent a regisztrációs adó, emiatt sok, 2011 végén megrendelt gépjármű forgalomba helyezését az ügyfelek 2012-re halasztották. Márciusban azonban ennek a hatása mérséklődött, így várhatóan az év második felére megvalósulhat az előre jelzett kismértékű növekedés. Idén leginkább a magánvásárlók lassú visszatérése mozdíthat elsősorban a piacon.Az összes szegmens közül a motorkerékpárok piacát sújtja a legsúlyosabban a már negyedik éve tartó értékesítési válság.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!