Lóerő

2015.08.20. 15:58

Az is veszélyes, ha nem iszunk eleget, és az is, ha ittasan vezetünk

Budapest – A nyári melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk – figyelmeztetnek az Európai Hidratációs Intézet szakértői.

Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy már az enyhe kiszáradás is ugyanannyi vezetési hibát okoz, mint az alkoholos vagy drogos befolyásoltság.

A Loughborough Egyetem kutatói autós szimulációval teszteltek férfi vezetőket. Megfelelő folyadékellátottság mellett 47 hibát vétettek, de amikor nem ittak eleget, ez a szám majdnem megduplázódott, 101-re nőtt. A főbb hibák közé a kisodródás, a fékreakció lelassulása, a felezővonal érintése vagy az azon való áthaladás tartozott.

A kutatásban vizsgált sofőröknél az előidézett kiszáradás mértéke enyhe volt. Ilyen fokú kiszáradás könnyen előállhat azoknál, akik egy hosszabb út előtt és alatt nem isznak eleget. Ezt a helyzetet csak fokozza, hogy több sofőr úgy gondolja, egy hosszabb út előtt inkább nem iszik, hogy ne kelljen megállnia.

A felmérés adatai szerint a sofőröknek csupán hat százaléka gondolja úgy, hogy a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlenül fontos, az embereknek fele nincs tisztában azzal, hogy ennek hiánya balesetekhez vezethet és mindössze harminc százalékuk áll meg kétóránként pihenőre. Miközben tudható, hogy már az enyhe kiszáradás is fejfájást, koncentrációzavart, fáradtságot és levertséget okozhat, és a mostani kutatás arra is rávilágít, hogy ebből következően vezetői képességeinkre is drámai hatással van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!