Lóerő

2016.09.03. 07:15

Megépítették, most száguldanak - Nemzetközi autóversenyt nyert a vasvári fiatalember csapata

A felsőoktatásban tanulóknak néhány napig még tart az őszbe váltó nyári szünet. Ezért tudtam Sipos Gáborral is leülni egy rövid beszélgetésre. Az érdekelt: milyen érzés autót tervezni és építeni team munkában. Milyen érzés ezzel az autóval versenyt nyerni? Nemrégiben ugyanis csapata egy nemzetközi megmérettetésen első helyen végzett.

Pogács Mónika

Sipos Gábor a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök hallgatója. Közben csapatmenedzserként egy kicsit az autóversenyzés világába is belekóstolhat. Létezik ugyanis egyetemisták számára egy úgynevezett Formula Student nemzetközi versenysorozat. Ez azt jelenti: műszaki egyetemisták szerte a világban maguk tervezte, részben a tervek alapján maguk építette autókkal szállnak egymás ellen versenybe. Bár az autók sebessége is szempont, ez a verseny inkább kanyarodási képességről és a nagy gyorsulásokról szól, technikai tudást igényel. Az autó technikai kivitelezését, gyorsaságát, fordulékonyságát hivatott tesztelni.

Sipos Gábor a csapata által épített járművel: kompromisszumot köt az álmok és a realitás között

Gáborék csapata júniusban versenyt is nyert Németországban. A németországin kívül három másikon is indultak a nyár folyamán. Ezeken is szép eredmények születtek. Az angliai Silverstone-ban 107 induló közül értek el 8. helyezést összetettben.

Sipos Gábor csapatmenedzserként dolgozik a teamben. A csapat egyébként már 11. autóját építette meg.

- Mi vagyunk a tervezői, megálmodói, üzemeltetői a kocsinak. A tervek legyártatása szponzorok segítségével történhet, multinacionális gyártóknál. Bár idén mi magunk csináltuk a karbonvázat is. Kemencét is építettünk a szénszál, gyanta szerkezet megszilárdításához. Ez most az egyik legmodernebb anyag. Könnyű és merev. A Forma 1-ben is hasonló anyagokból készülnek az autók vázai - részletezte az egyetemista csapatmenedzser.

A kérdésre, hogy mi a sikeres autóépítés és versenyzés titka, Gábor az összehangolt együttműködést, a csapatjátékot hangsúlyozta.

A nemzetközi program egyébként szigorú szabályzat alapján működik. Kikötés, hogy a csapat minden tagjának egyetemi hallgatónak kell lennie.

- Megbízhatóság, felelősségérzet, gyorsaság kell hozzá. A csapatba belépő hallgatókat gokart versenyen teszteljük. Akik ebben a legjobbak, azok lehetnek a pilótáink - avatott be a kulisszatitkokba Gábor.

Cikkünk főszereplője csapatmenedzser is, hiszen a versenyeken induló team közös munkára épül (Fotó: Sipos Gábor)

A kérdésre, hogy az autószeretet honnan indult, Sipos Gábor válasza egyértelmű.

- Gyermekkoromtól. Mielőtt az emlékezetem elkezdett íródni, már az autók iránt érdeklődtem. Édesapámnak is köszönhetem ezt az irányultságot. Az autóversenyzés világa felé fordulásom Vasvárhoz is köthető. Itt volt középiskolás éveim alatt főhadiszállása egy profi rally csapatnak. Ez végképp segített eldöntenem, mivel akarok felnőttként foglalkozni.

Az egyetem végén azonban fontos döntés kell hoznia:

- Hogy pontosan melyik vonal az enyém? A mérnökség vagy autóversenyek világa? Nem pontosan tudom. Azt hiszem, előbb-utóbb kompromisszumot kell kötnöm az álmok és a realitás közt. Az álom az autósport világa. A realitás az autótervezés, az autóipari vonal. Meglátjuk, melyikben adódik nagyobb lehetőség majd - adott választ felvetésemre Gábor.

A kérdésre, hogy a következő egy hónapban mi lesz a feladata, Sipos Gábor az elmúlt egy év munkájának közös értékelését említi.

Azt elemzik együtt: a meghatározott mérföldkövek szerint teljesítette-e mindenki a feladatát. Professzionális szervezetvezetési módszer. Eszerint tervezik a következő egy éves szezont, az új autó fejlesztésének terveit is.

- Nagy kihívás lesz, hogy új műhelybe kell költöznünk. Ez sem lesz egyszerű egy ilyen összetett felszereléssel. De ahogy a csapat közös értékrendjének, együttgondolkodásának köszönhetően mindent megoldunk, ez is menni fog - tette hozzá a vasvári egyetemista, akinek jó esetben, a tíz éven belül megvásárolható új autóink tervezéséhez akár köze is lehet már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!