lóerő

2017.10.15. 08:00

Létfontosságú az autóiparnak a kaucsuk, felkerült a kritikus fontosságú nyersanyagok listájára

A kaucsuk amellett, hogy kulcsfontosságú nyersanyag az európai gumiabroncs- és gumiipar számára, mára kiemelt jelentőségű alapanyaggá vált az Európai Unió számára is.

Vas Népe

 

A kaucsukhoz való akadálytalan hozzáférés alapvető fontosságú az iparág számára, ezért az Európai Abroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA), valamint a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) számára is kulcsfontosságú tényező. Ezek a szövetségek is hozzájárultak az úgynevezett kritikus nyersanyagok listájának (Critical Raw Material List) felülvizsgálatához, és üdvözlik a döntést, amely szerint a kaucsuk már szerepel ezen lista 2017-es frissített kiadásán. Az idei felülvizsgálat során 78 anyagot, köztük 58 egyedi anyagot és három anyagcsoportot vizsgáltak, és a kaucsuk volt az egyetlen szerves anyag, amely felvételt nyert a 27 nyersanyagból álló frissített listára. A többi újonc: a barit, a bizmut, a hafnium, a hélium, a foszfor, a szkandium, a tantál, és a vanádium. Ezeket olyan iparágakban használják, amelyek kulcsfontosságúak lesznek a közeljövőben: honvédelem, űrkutatás, repülőgépgyártás, környezeti technológiák, egészségügy.

Az Európai Unió stratégiai célkitűzése, hogy hosszú távra biztosítsa a kritikus nyersanyagok utánpótlását. 

- Ez egy fontos lépés a szektor számára. Azt várom ettől a lépéstől, hogy a kaucsuk megfelelő politikai figyelmet és következetes támogatást kap a szállításával kapcsolatos kérdések kezelésében – nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára.

Az új kritikus nyersanyaglistát az EU-biztosok szeptember 13-án fogadták el, és szeptember 18-án az EU ipari stratégiájának részeként tették közzé, mint a segítségnyújtás alapvető elemét az EU iparának biztonságos, fenntartható, és megfizethető ellátásának biztosítása érdekében.

A főtitkár reméli, hogy a kaucsuk felvétele a listára erősíti majd a gumiipar versenyképességét, és ösztönzi a kaucsuk termelését a hagyományos, valamint a termelésbe újonnan bekapcsolódó országokban. – Az is célunk, hogy az eddigieknél jobban felhívjuk a figyelmet a lehetséges nyersanyagellátási kockázatokra, és támogassuk az Európai Bizottságot a tisztes kereskedelmi megállapodások létrejöttében – mondta a főtitkár.

A kaucsuk négy legjelentősebb termelője a 10-es évek elején Thaiföld (32 százalék), Indonézia (26 százalék), Vietnám (8 százalék), és India (8 százalék) volt, az EU emellett Elefántcsontpartról importál még számottevő mennyiséget. Az EU gumiabroncs- és gumiipara 100 százalékban import nyersanyagból dolgozik. A most készült lista három évig lesz érvényben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!