Ez nem a abroncsgyártók éve

2020.11.08. 07:00

A járvány negatívan befolyásolja a gumiabroncs-értékesítést

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) októberben tette közzé tagjainak 2020. harmadik negyedéves – nem túl biztató – gumiabroncs-eladási statisztikáit.

Vas Népe

A válság komolyan sújtja az iparágat

Forrás: MW-archívum

Fotó: Mészáros Mátyás

Már a második negyedéves adatok azt mutatták, hogy a Covid–19-járvány következtében erőteljesen lassult az iparág értékesítése, olyannyira, hogy a 2020. április 1. és június 30. közötti időszak volt az ETRMA történetének legrosszabb eredménye. A vírus hatása nyilvánvaló volt a harmadik negyedévben is; bár a tavalyi harmadik negyedévhez képest némi elmozdulás tapasztalható, az éves szintű – január és szeptember közötti időszakra vonatkozó – számok változása valamennyi szegmensben negatív előjelű.

A személygépjármű-abroncsok iránti kereslet várhatóan tovább csökken, mivel a Covid–19-járvány miatt több ország hatósága utazási korlátozásokat vezetett be, illetve arra kérik állampolgáraikat, hogy korlátozzák az utazással járó kapcsolattartást és mozgást. Az iparág májusban érte el a mélypontot, és némi óvatos derűlátásra ad okot, hogy a teherautók, a motorok/robogók és a mezőgazdasági járművek szegmensében növekedést regisztráltak. De ez utóbbi három szegmens összesített volumene a személyautó-abroncs értékesítésének 10 százalékát sem éri el, ha a darabszámot vesszük alapul.

A válság komolyan sújtja az iparágat
Fotó: MW-archívum

A személyautó szegmensben 2019. harmadik negyedévéhez képest 14,4 százalékkal csökkent az értékesítés a csereként vásárolt abroncsok esetében, és 30,4 százalékkal az autógyártóknak szállított piacon. Az értékesítők bíznak abban, hogy a világjárvány enyhülni fog, ám hangsúlyozzák, hogy sürgősen meg kell találni a megfelelő módszert a gumiabroncsipar támogatására, illetve az ágazat munkahelyeinek megőrzése érdekében. A kilátások az év hátralévő részére vonatkozóan is meglehetősen komorak: kétszámjegyű csökkenéssel kell számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!