Ez az év is nehezen indulhat

2021.01.10. 07:00

A világjárvány miatt már most módosulni látszik az F1 naptártervezete

A Forma–1-es gyorsasági autós-világbajnokság szervezői decemberben adták ki a 2021-re vonatkozó véglegesített versenynaptárukat, amelyben 23 nagydíj szerepel. Ám úgy tűnik, hogy a véglegesített jelző helyett továbbra is „csak” tervezettről beszélhetünk, hiszen már most veszélybe került a március közepi szezonnyitó Ausztrál GP megrendezése.

Kelemen Attila

Fotó: Mercedes AMG F1

A héten több nemzetközi portál is arról adott hírt, hogy az eredetileg március 21-ére tervezett szezonnyitó Ausztrál GP-t nem tudják megtartani a világjárvánnyal kapcsolatos szigorú helyi szabályozások miatt. Tudniillik az ausztrálok minden, országukba érkező külföldit 14 napos karanténra köteleznek, az F1 szervezői pedig nem tudják vállalni, hogy a teljes személyzetet március elsejétől Melbourne-be utaztassák. Ezúttal azonban nem a futam törléséről van szó, mint tavaly, hanem annak elhalasztásáról.

A sajtóinformációk után a futam szervezője, az Australian Grand Prix Corporation sem késlekedett kommentálni a híresztelést. Közleményt adtak ki, mely szerint továbbra is dolgoznak a 2021-es F1-es versenyük megvalósításán. Jelzésértékű, hogy a bejelentésükben nem márciusi, hanem „csupán” idei versenyt említenek. Vélhetőleg megpróbálják a szezon második felére átidőzíteni a futamukat. Ami nem könnyű feladat, hiszen éppen akkor sűrűsödik be igazán a versenynaptár. Még az sem elképzelhetetlen, hogy az F1 tulajdonjogát birtokló Liberty Mediának az egész évadra vonatkozólag egy B-tervet is ki kell dolgoznia.

A pandémia miatt egyébként már az Australian Open tenisz Grand Slam-tornát is kénytelenek voltak elhalasztani az ausztrálok.

Ha valóban nem jön össze a melbourne-ieknek a márciusi nagydíjrendezés, abban az esetben az idény vélhetőleg március 28-án veszi kezdetét a Bahreini Nagydíjjal. Amennyiben ez lesz a forgatókönyv, akkor jó esély van arra, hogy a téli tesztet is az arab pályára költöztethetik. Hiszen így logisztikailag a csapatoknak is kedvezőbb lenne, másrészt a résztvevők hosszabb ideig tartózkodhatnának egy helyen. Eredetileg – az eddig érvényben lévő tervek szerint – március 2-ai kezdéssel három napon át Barcelonában járatnák be autóikat a csapatok.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke már az Ausztrál GP körüli híresztelések előtt is jelezte, hogy a 2021-es szezon sem lesz olyan, mint a korábban megszokottak. Előrebocsátotta, hogy a világjárvány miatt jó néhány naptármódosításra lehet számítani.

A tavalyi rendkívüli szezon vége felé egyre többször hangoztatták a versenysorozat szervezői, hogy a 2021-es idény már jobban fog hasonlítani a vírus előtti évekhez, és normális menetrenddel készülnek. Hangoztatták ezt annak reményében, hogy idén a nézők is visszatérhetnek a lelátókra. Azonban a járvány elhúzódni látszik, ráadásul az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy az Egyesült Királyságban a vírus egy új mutációja bukkant fel, ami miatt Nagy-Britanniából pillanatnyilag nem lehet elutazni más országokba. Márpedig a 10 Formula–1-es csapat közül hétnek az Egyesült Királyságban van a központja.

Jean Todt szerint még ha normális körülményekről is beszélhetnénk, az élet akkor sem lesz már olyan, mint amilyen a járvány előtt volt. Véleménye szerint az évad első fele korántsem lesz olyan, mint amit a decemberben kiadott versenynaptárban olvashattunk.

Tavaly 22 futamosra tervezték a 2020-as szezont, amiből nem egy nagydíjat – köztük az idénynyitó melbourne-i hétvégét is – törölni voltak kénytelenek a sorozat irányítói. A folyamatos futamtörlések, illetve halasztások után március helyett végül júliusban tudott elindulni a bajnoki szezon, amibe úgy tudtak belezsúfolni 17 futamot, hogy korábban nem tapasztalt eszközökhöz folyamodtak: triplahétvégéket iktattak be, egy pályán két futamot rendeztek, illetve a figyelem középpontjából kikerült európai versenypályákat aktiváltak.

Kiemelt képünkön: Pillanat a 2020-as Bahreini GP-ről. Lehet, hogy idén itt lesz a szezonnyitó?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!