lóerő

2020.09.03. 07:00

Kevesebb a baleset

Sokkal kevesebb baleset történt és jóval kevesebben is haltak meg az utakon az év első hét hónapjában idén, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

Vas Népe

Sokat javított a járvány a baleseti mutatókon

Fotó: shutterstock

A Magyar Autóklub közzétette legfrissebb baleseti statisztikáit, amelyekben az elmúlt tíz év első hét hónapjait hasonlították össze. Ezek szerint július végéig az idén volt a legkevesebb baleset (6472), míg a legtöbb 2018-ban (7630). Olyan év, hogy az első hét hónapban hétezer alatti legyen az esetszám, csak egyszer fordult elő az utóbbi tíz évben, 2012-ben 6878 közlekedési baleset történt.

Sokat javított a járvány a baleseti mutatókon
Fotó: shutterstock

A halálos balesetek számát tekintve még nagyobb visszaesés figyelhető meg. Július végéig 157 baleset végződött halállal, miközben tíz évvel ezelőtt 288, de még a tavalyi második „legjobb évben” is 57-tel több tragédia történt, mint az idén.

A kedvezőbb statisztikai mutatók valószínűleg a koronavírus-járvány miatt visszaeső utazások pozitív hozadéka.

Az egyes régiók között ráadásul a Nyugat-Dunántúlon a legjobb a helyzet, országosan is és az elmúlt tíz év adatait tekintve is. Itt összesen 626 baleset történt az idén, amiből 18 volt halálos kimenetelű. Ez utóbbi adat azonban már nem a mi régiónkban a legkedvezőbb. A Dél-Dunántúlon 13, míg Észak-Magyarországon 17 halálos baleset volt, amennyiben pedig 100 ezer főre vetítjük a közúti balesetben elhunytak számát, Észak-Magyarországon a legkedvezőbb (1,23), a Közép-Dunántúlon pedig a legrosszabb (3,5) a helyzet, a Nyugat-Dunántúlon 1,8 ez a szám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!