lóerő

2021.09.19. 07:00

Ősszel is van mire odafigyelniük az autósoknak

Közlekedésmeteorológiai szempontból minden évszaknak megvan a maga rákfenéje, amely az autósoktól különös körültekintést és odafigyelést igényel annak érdekében, hogy elkerüljék a közlekedési baleseteket. Idén szeptemberben a magas nappali hőmérséklet-ingadozás nehezítheti meg a koncentrációt a volán mögött.

Kelemen Attila

Kora ősszel rendszerint a heves esőzések és a csúszóssá váló utak szoktak fejtörést okozni az autósoknak. Ám mivel idén szeptemberben még javában napsütéses időnek örülhetünk, így a legcsekélyebb mértékben sem kell tartaniuk a sofőröknek a vizes aszfalttól. Ráadásul, mivel a nyári idő pár héttel kitolódott, így az ebben az időben jellemző lombhullás is a hónap végére, októberre lesz inkább jellemző. Ennek következtében pedig a vizes csalittól síkossá váló útszakaszok sem rémisztgetnek még. Ellenben a csípős, hideg hajnalok – az olykor 27-28 Celsius-fokos nappali csúcshőmérsékletekkel párosulva – egy meglehetősen megterhelő meteorológ iai jelenséget eredményeznek: a magas nappali hőmérséklet-ingadozást.

Így hiába kerülnek el minket mostanság a közérzetünkre is negatív hatással lévő markáns frontok, a 15–20 fokos nappali hőingadozás is jócskán hatással lehet a szervezetünkre: a vezetés során a koncentrációnkat, reflexünket befolyásolhatják. Ilyenkor nem ritkán vérnyomás-ingadozás, migrénes fejfájás, esetenként szédülés és fáradékonyság jelentkezhet. És mivel a száraz szeptemberi indiánnyarat jelentős légmozgás sem jellemzi, hajnalban a völgyekben átmenetileg pára, ködfoltok ronthatják a látási viszonyokat. Ugyan a napos idő délutánonként jó hatással lehet a hangulatunkra, közérzetünkre, ne feledkezzünk el vezetés közben napszemüveget viselni. Különösen akkor, amikor a vakító nap már a horizonthoz közelít.

Kiemelt képen: A magas nappali hőmérséklet-ingadozás szédüléshez, migrénes fejfájáshoz vezethet – még a volán mögött is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!