Magyarlak

2016.01.11. 10:52

Etetnek és megfigyelnek a magyarlaki gyerekek - Várják a madárhadakat

Magyarlak – Újabb közös környezetvédelmi programba kezdett a Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolája és az Őrségi Nemzeti Park. A madarak téli etetéséről és itatásáról kaptak szakszerű tájékoztatást a gyerekek. Megterítettek a madaraknak az iskolaudvaron.

Bakos Ágnes

Egy zsák napraforgómagos eleséggel érkezett a magyarlaki ökoiskolába dr. Jandrasits László, az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelője.

Az iskola környezetnevelési munkacsoportra „tárazott” be a madáreledelből. A zsáknyi mag mellé szakszerű tanácsokat is kaptak a gyerekek – tájékoztatott Tóthné Köncz Valéria tagintézmény-vezető.

fotók: Kánya Ferencné

Nagyon fontos a rendszeresség az etetésben. Olajas magvakat, gyümölcsöket, bogyósokat, állati zsiradékot kell kitenni a madaraknak, viszont a kenyeret, a morzsát mellőzni kell, és az etető mellé kerüljön itató is – hallhatták a gyerekek.

A diákok saját kezűleg készítettek madáretetőket: került belőlük az osztálytermek ablakaiba és az iskola udvarára is.

A tanulók igyekeznek megfigyelni a kismadarakat: a széncinegék, kékcinegék, zöldikék, vörösbegyek, ökörszemek, csuszkák, feketerigók, fenyőpintyek táplálkozási és viselkedési szokásait vizsgálják a télen.

– Az iskola fontosnak tartja, hogy tanulóik hozzájáruljanak lakóhelyük környezetének védelméhez és a madarak populációjának fenntartásához – hangsúlyozta Tóthné Köncz Valéria. Az intézményvezető kiemelte: – A madáretetés az esztétikai élményen túl nagyon fontos tevékenység, hiszen madarak ezreit mentjük át a zord télből a madárdalos tavaszba.

fotók: Kánya Ferencné

Számos környezetvédelmi programban dolgozott már együtt a magyarlaki iskola a nemzeti parkkal, hiszen mindkét intézmény nagy hangsúlyt helyez a környezettudatos nevelésére. A kapcsolat legújabb eredménye, hogy terített asztal várja a madarakat az iskolánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!