Magyarszombatfa

2016.03.31. 19:25

Lesz saját tűzoltósága Őriszentpéternek – A nyáron áll munkába hivatalosan a szervezet

Magyarszombatfa – Lesz adóügyi ügyfélfogadás Őriszentpéteren, önállóan beavatkozhatnak a helyi tűzoltók és ismét lesz tűzoltó egyesület Nagyrákoson – eredményes konferenciát tartottak az illetékes igazgatókkal a helyi településvezetők.

Bakos Ágnes

Adóügyekről és tűzoltásról tájékozódhattak az őrségi polgármesterek, egyesületi vezetők. Volt bőven kérdésük és alapos tájékoztatást kaptak a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkájáról.

Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere volt a fórum házigazdája. A konferenciát példaértékűnek nevezte Szijártó László, aki a Vas Megyei Önkormányzatot képviselte a megbeszélésen. Kiemelte, hogy Vas megye többi járásában is lesznek hasonló fórumok, ahol a polgármesterek, jegyzők első kézből kaphatnak választ kérdéseikre.

fotók: Szendi Péter

Például adóügyekben.

Dr. Fekete Attila dandártábornok, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója az őrségieket érintő adóügyekről adott részletes tájékoztatást.

Beszélt arról, hogy a térségben csökkent a vám- és pénzügyőrök jelenléte az elmúlt években, hazánk európai uniós csatlakozásával, a határok vámszintű megszűnésével. A külföldről hozott alkohol forgalmazása idén kiemelt figyelmet kap az ellenőrzésekben – erre az őrségi vendéglátósok figyelmét is felhívta. A házi pálinkafőzés bejelentési kötelezettségét is kiemelte. Az önkormányzatokat érintő mindennapos adóügy az öröklés – ebben is körültekintésre intette az őrségi polgármestereket dr. Fekete Attila. A gépjárműadó-hátralékokról is szólt: azt mondta, kisebb tartozások miatt nem érdemes terhelni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal apparátusát. – Most Vas megyében 24 ezer hátralékos ügy van, ebből 16 ezer olyan, amely magánszemélyek 50 ezer forint alatti tartozása – sorolta a számokat.

Ügyfélbarát munkavégzésre törekszik a NAV – ezt Vas megyében is igyekeznek megvalósítani. Egyre inkább az online ügyintézés a célja a hivatalnak, de szeretnének jelen lenni személyes konzultációkon.

– Most öt Vas megyei ügyfélszolgálat működik, az őrségi településekhez legközelebb Szentgotthárdon és Körmenden – sorolta az igazgató. Őr Zoltánnal, Őriszentpéter polgármesterével megegyezés született a fórumon: lesz májusban, a magánszemélyek szja-bevallási határideje előtt időszakos, kihelyezett ügyfélfogadás az őriszentpéteri kormányablakban.

Nem csak adóügyi ügyintézésben, de tűzoltás tekintetében is „messze van” az Őrség, ezért is kezelik kiemelten a megyén belül – kezdte Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Hivatásos egységek Szombathelyen, Sárváron és Körmenden működnek most Vas megyében, de az önkéntes tűzoltóhálózatra büszke lehet Vas megye. – A 216-ból majdnem száz településen működik önkéntes tűzoltó egyesület. Ez nagyon fontos, mert ha valaki bajban van, akkor mindegy, hogy ki segít – fogalmazott Erdélyi Krisztián.

Őriszentpéter jó úton jár: önállóan beavatkozó tűzoltóegység válik ki a helyi önkéntes egyesületből. Akárcsak korábban Jánosházán és Hosszúperesztegen.

– Van szertár, vannak eszközeink, de már évek óta nincs tűzoltó egyesület Nagyrákoson – kért segítséget Németh Istvánné polgármester. Erdélyi Krisztián azt tanácsolta: fogja össze egy lelkes fiatal az aktív nagyrákosiakat, jegyeztessék be az egyesületet és – más megyékkel ellentétben – Vas megyében ingyenes tűzoltó alaptanfolyamon vehetnek részt a tagok.

Pályázati tanácsokat is kaptak a lánglovagok és a leendő tűzoltók a magyarszombatfai konferencián.

Címkék#Őrség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!