Multidéző

2015.04.07. 07:54

Íme a régi-új Fő tér

Szombathely - Vajon valóban szebb lesz-e? Esztétikusabb, hangulatosabb és célszerűbb-e, mint volt a korábbi? - hangzott el a kérdés 1980 áprilisa elején.

Kelemen Attila

Íme a válasz a Vas Népe korabeli cikkében:

"Amikor ugyanitt először adtunk hírt a szombathelyi Köztársaság tér merészen újszerű átalakításáról, ezek a kérdések foglalkoztatták a megyeszékhely lakóit, s az újságcikk is nyitva hagyta a választ későbbi időkre, a park felújításának befejezésére. Nos, eltelt fél esztendő, itt a tavasz, s íme mindenki láthatja, használhatja, birtokba veheti az új parkot Szombathely szívében. Hogy milyen? Hát olyan, ami minden tekintetben feledteti a régit. A bevezetőben feltett kérdések mindegyike után őszintén kinyomtatható az " igen ."

Meggyőznek a látottak és méginkább érvel majd a későbbi időszak, amikor kiteljesedik, (kiegészül) a szépség; amikor koronát kapnak, s árnyékot vetnek az elültetett hársak, piramistölgyek, a vörös levelű juharfák, megnőnek a berkenyék, cserjék. Ez utóbbiakat 3-6 évesen ültették ki, a fák mostani kora 10-15 év. " Életünkre" kell tervezni őket, s ennek kell alárendelni a pillanatnyi igényt. A türelem fokozatosan meghozza a kívánt eredményt - mondja Józsa Miklós, a Kertészeti és Parképítő Vállalat főmérnöke. Ő tájékoztat arról is, hogy a több ezer virágpalántát állandóan cserélni fogják, a mindenkori virágzásnak megfelelően. A mostani árvácskákat, tulipánokat, nyári, majd koraőszi fajták váltják.

Hangulatos, üde látvány az öncirkulálós szökőkút, melynek medencéjében álló sziklatömböt (sokan modern szobrot vélnek benne felfedezni) a zalahalászi bazaltbányában robbantották le, így került természetes diszítőelemként mostani helyére. Egységesítik a park bútorait is. Ugyanabból a csőanyagból készültek a védőkorlátok a fák köré, mint amelyeket a padoknál, kerékpártárolóknál felhasználtak, illetve felhasználnak. Az utóbbiakból ugyanis még továbbiakat állítanak ki és régieket pótló hirdetőoszlopok is tarkítják majd a teret.

Mintegy másfél millió forintos felújítás nyomán új arcot öltött a centrum. Nem kell szokni, a szép környezetet egycsapásra sajátjának érzi az ember. Csak vigyázzunk is rá, óvjuk - ennyire legalább kötelez bennünket. Főként a szökőkút medencéjébe szórt szeméttel, cigarettavéggel (sajnos már szedtek ki belőle jócskán), a praktikum ellen is vétünk. Könnyen eldugul a szivattyú. Bőséges mennyiségben raktak ki szeméttartókat, a limlom hulladék ide való. A parkot kíméljük ettől. "

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!