Multidéző

2017.06.07. 14:22

Egykor és ma - Amikor még állt az Ungár malom

SZOMBATHELY Rendhagyó módon ezúttal nem egy archív fotót, hanem egy rézkarcot veszünk alapul korszak-összehasonlítási rovatunkban.

Kelemen Attila

Volt már hasonló alkalom, akkor Káldy Lajos festménye ihletett meg, most pedig Németh György grafikusművész alkotása késztetett történelmi időutazásra.

A képen az egykori Püspöki hengermalom vagy Ungár malom látható körülbelül 1895 körüli mivoltában. A Szent Márton utcában a Ferences templommal átellenben lévő malom meghajtása vagy alsó csapású vízkerékkel történt, vagy ami még valószínűbb: a helyi Pohl Gépgyár kifejlesztésében készült vízturbinával.

A gyár tulajdonosa a vidékünkön csordogáló, viszonylag kis vízhozamú és kis vízesést lehetővé tevő patakok vízi energiájának kinyerése érdekében végzett fejlesztést. Az így létrehozott turbinák közül többet itthon helyeztek üzembe. A rézkarc közepén a malom főépülete áll, mely az 1945-ös bombázás során megsemmisült. A balra lévő épület ispotály, valamint raktárhelyiség volt. A mai felvétel hátterében a Borostyánkő Áruház, illetve a Szent Márton utca tízemeletes tömbházai láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!