Komputerezés és bocivizit

2020.08.09. 07:00

Amikor Magyarországon még gyerekcipőben járt a számítástechnika

„A számítógépet ma már széles körben használják hazánkban és a nagyvállalatoknál is gyakorlattá vált. A számítógép ezért vonzó a fiatalok körében” – így vezette fel a Vas Népe 1985-ben azt a vépi nyári táborról szóló cikket, amelyben a komputeré volt a főszerep.

Vas Népe

A Commodore–16 típusú számítógépeket kezelik a tábor tizenéves résztvevői

Fotó: VN-archív

Egy, a számítógépek hazánkban jelentős részét értékesítő részvénytársaság gondolt egyet, és a Savaria Touristtal, a Vas ­Megyei Idegenforgalmi Hivatallal karöltve először rendezett nyári számítógépes tábort. A helyszín Vép volt, a Szakmunkásképző és Munkás Továbbképző Intézet. A megyei napilap újságíróját pontos munkarend és egész napot kitöltő program fogadta. Aznap a számítógépeken történő gyakorlás és a céllövészet volt a kötött program.

Eredetileg az általános iskola felső tagozatos tanulói számára kívánták meghirdetni a tábort, de engedtek a követelményekből. Így 8–18 éves korú fiatalok vehettek részt a képzésen, vetélkedőn, szórakozáson. A cél az volt, hogy már a diákok megismerjék a számítógépet, amelyen később dolgozhatnak is és amely a jövőben végigkíséri életüket.

Nyolc turnusra tervezték a tanfolyamot. Egy-egy héten általában kilencven fiatal ismerkedett az új technikával. A számítógépeket hazánkban forgalmazó cég harminc gépet bocsátott a tanulás és gyakorlás rendelkezésére. A gyerekek otthagyták szüleiket, ismerőseiket, és egyszerre a gépek mellé ültek. Az érdeklődés már eleve kezdeti sikert jelentett.

A szakmai ismereten kívül persze egyéb hasznos tudnivalókat szerezhettek itt a tábor, a tanfolyam résztvevői. Így például megtanulhatták a traktorvezetés alapismereteit. Céllövészeten vehettek részt, valamint kerékpártúra tarkította a programot és a bocivizit is változatossá tette az itt eltöltött időt. Ezenkívül vetélkedő, teremhoki-bajnokság és egyéb rendezvény is felejthetetlenné tette a vépi napokat.

A tábor önköltséges volt, sok szülő szívesen áldozott 2800 forintot a hét szállási, ellátási és tanulási költségeiért. Ugyanígy gondolkodtak azok a gazdaságok, amelyek fiatalokat küldtek ide tanulni és egyben pihenni. A Szikszói Állami Gazdaságtól tíz fiatal érkezett a vépi táborba, hogy tanulják meg a Commodore számítógép kezelését. A költségek ellenére túljelentkezés volt. 250 fiatalt el kellett utasítani a jelentkezők közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!