40 évvel ezelőtt több új épület, intézmény alakította a város arculatát

2021.01.16. 07:00

Ezeradagos étterem Körmenden

Körmend várossá nyilvánítása óta sok új létesítménnyel gazdagodott az első években. 1981 januárjában újabb állomásához érkezett a belváros fejlesztése. Ekkor adták át azt az épületet, amelyben az ezeradagos Centrál étterem és fiatal házasok otthona kapott helyet.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

Ekkor adták át ünnepélyesen a Körmend és Vidéke ÁFÉSZ üzemelésében működő Centrál éttermet. A vendéglátóipari komplexumot a SZÖVTERV központja tervezte, és a beruházást az intézet szombathelyi irodája irányította.

A generálkivitelező a Vas megyei Építőipari Vállalat volt. A szakmunkákban a vállalatot segítette a Szombathelyi Építőipari Szövetkezet, az úgynevezett légtechnikát a Szombathelyi Lakáskarbantartó Szövetkezet vállalta, a Gelka alakította ki a hűtőkamrákat és a hűtővitrineket. A meleg vizet és a fűtést a Távhőszolgáltató Vállalat adta. Ezenkívül még közreműködött a Víz- és Csatornamű Vállalat, az ÉDÁSZ és több fogyasztási szövetkezet.

A 25 millió forint költséggel épült vendéglátóipari komplexumban és a hozzá tartozó vendéglátóipari egységekben reggel 5 órától éjfélig szolgáltattak meleg ételt. A nagy kapacitású meleg- és hidegkonyhából szállították már hajnalban a „reggelizőbe” az ételt, majd délben az önkiszolgáló étterem állt a környék dolgozói rendelkezésére. A délutáni óráktól éjfélig az önkiszolgáló hagyományos étteremként működött és zeneszó mellett szórakozhattak a vendégek.

Az épület emeletein – további három szinten – egyszobás összkomfortos lakásokat alakítottak ki fiatal házasoknak. Az új intézmény Körmend városában és környékén csakhamar megnyerte a közvélemény tetszését. A fiatalok innen négy-öt év elteltével nagyobb lakásba költözhettek.

Az új Centrál étterem átadásának a legnagyobb jelentősége az volt, hogy a környék üzemeinek és intézményeinek a dolgozói itt előfizetéses étkezést kaphattak kedvezményesen. A távolabbi üzemekbe pedig szervezetten elvihették az ebédet.

Az épület nemcsak a városképet, hanem a közellátást is jelentősen javította.

Kiemelt képünkön: Az új étterem Körmenden 35 évvel ezelőtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!