Bagolyvári vigasságok

2018.04.18. 12:00

Így ünnepelte harminc évvel ezelőtt a 35 éves évfordulóját az egykori úttörőház

Fennállásának 35 éves jubileumát két hónapig tartó rendezvénysorozattal ünnepelte az úttörőház. Így írt erről 1988-ban a Vas Népe.

nm

A három és fél évtized alatt két törekvés jellemezte az itteni munkát: a megújulás és az alkalmazkodás Fotó: VN-archív

Magyar László neve nekem, aki gyerekként szinte naponta láttam a szombathelyi főiskola közelében a híres, szombathelyi születésű Afrika-kutató obeliszkjét, érthetően a néprajzos Magyar Lászlót juttatta eszembe. Ezért akkoriban egyáltalán nem okozott fejtörést, miért éppen Magyar László nevét viseli a szombathelyi úttörőház. Már régen levetettem az úttörőnyakkendőt, amikor egyszer, egy baráti beszélgetéskor kiderült: nem arról a Magyar Lászlóról van szó. A romantikus kastélyépület homlokzatán egy őrnagy neve áll, ő a névadó. Az 1950-es években itt állomásozott Szombathelyen, gyakran eljárt az akkori úttörőházba, szerette a gyerekeket, s fiatalon hunyt el: 1956-ban. Azóta, hogy mindezt tudom, jó néhány év telt el, s találkoztam már ifjabb Magyar Lászlóval is, jelen lehettem édesapja emléktáblájának avatásánál, egyáltalán: úgy adódott, felnőttként többször fordultam meg az úttörőházban, mint annak idején, amikor illetékesebb lehettem volna.

A három és fél évtized alatt két törekvés jellemezte az itteni munkát: a megújulás és az alkalmazkodás Fotó: VN-archív

Pedig ez az intézmény 1988 áprilisában 35 éves lesz. 1953-ban nyitotta meg kapuit, s hat év múlva vette fel Magyar László nevét. Vajon hány gyerek, hány ifivezető, pedagógus, felnőtt őriz valamilyen emléket, élményt az úttörőházzal kapcsolatban?

Az eltelt három és fél évtized alatt két törekvés jellemezte az itteni munkát: a megújulás, azaz alkalmazkodás a város, az iskolák, de elsősorban és mindig a gyerekek igényeihez. Ugyanakkor őrizték a hagyományokat is, a jól bevált, és minden korosztály számára újra és újra időszerűvé váló tanfolyamokat, klubokat. Az újszerű törekvések közé tartozik a kerámiaszakkör, a számítógépes tanfolyam, a „hárompróbás” tisztségviselőképző akció, vagy a Bagolyvári Vigasság. A régiek közül máig létezik az őrsvezetőképző tanfolyam, a központi ifi- és őrsvezetőképző klub, a több évtizedes eredménnyel működő szakkörök, a túrák, akadályversenyek, s évek óta minden nyáron felejthetetlen napokat töltenek a gyerekek a felsőcsatári úttörőtáborban.

Az itt dolgozó maroknyi, de lelkes csapat nem tudná mindezt az intézmény munkájaként elkönyvelni, ha nem segítenék őket a város vezetői, ifivezetői és jónéhány szakkör tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!