Lada-motort szereltek a szakemberek az önjáró, félautomata gépbe

2020.08.08. 07:00

Kőszegi útfestő gépek 1980-ból

A közlekedésbiztonságot jelentősen elősegítik az utak megfelelő felfestései, a KRESZ nyelvén szólva, az útburkolati jelek. Az 1980-as évek elején a növekvő forgalom következtében ezeknek mind nagyobb lett a jelentőségük.

Vas Népe

A különös masinát a hazai és a külföldi igényeknek megfelelően állították össze

Fotó: VN-archív

A kőszegi Műszaki és Villamosipari Szövetkezet – a KPM Vas Megyei Közúti Igazgatóság tapasztalatai alapján – átvette az útfestő gépek készítését. Ezeknek a gépeknek a hazai gyártása nagy devizamegtakarítást jelentett. A Lada-motorral készülő és nagyrészt hazai alkatrészekből összeállított gépek ára körülbelül egyharmada volt a hasonló nyugati gépekének.

Ezekből a gépekből nemcsak a hazai igényeket elégítették ki, hanem külföldre is szállítottak negyven évvel ezelőtt. Elsősorban a fejlődő országokban volt nagy lehetőség a használatukra.

A különös masinát a hazai és a külföldi igényeknek megfelelően állították össze Fotó: VN-archív

A kőszegi szövetkezet más gyártmányokkal is elősegítette a közlekedésbiztonságot. Egy svájci céggel együttműködve készült el a prototípusa egy kézi, útfestő gépnek is.

Nagy érdeklődésre tartottak számot az útjelző sorvillogó berendezések, amelyek gyártását 1980-ban kezdték meg és az Elektroimpex Külkereskedelmi Vállalaton keresztül külföldön is piacra találtak. Úteltereléseknél, csatornaépítéseknél teljesített nagy szolgálatot a négy típusban készülő, akkumulátorral működő berendezés, amely sötétedéskor automatikusan bekapcsolt és egész éjszaka villogott. Felépítése lehetővé tette gépjárműre, mozgólétrára és egyéb útkarbantartó gépre történő szerelését is.

Technikailag sok újdonságot és sok célszerű berendezést készítettek a kőszegi szövetkezetben, amelyek közvetve nagyon is elősegítették a közlekedésbiztonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!