felmentés

2018.07.06. 16:50

Nem felelős magyar felesége haláláért Bertrand Cantat

A francia rockzenész 8 évet kapott előző barátnője, Marie Trintignant meggyilkolásáért, Rády Krisztina halálához azonban az ügyészég szerint nincs köze.

Former leader of French rock band Noir Desir, Bertrand Cantat, performs with his band Detroit during a concert intitled "Eurock Ecologie", organised by the ecologist Europe Ecologie-Les Verts party, in a disused building in Bordeaux, western France, on May 17, 2014. AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH / AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH

Vádemelés nélkül beszüntette pénteken a Bertrand Cantat elleni vizsgálatot a dél-franciaországi Bordeaux ügyészsége a francia rockénekes magyar felesége, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője nyolc évvel ezelőtti halála ügyében.

A zenészt csütörtökön kihallgatták a bordeaux-i rendőrségen, miután egy feminista egyesület feljelentése nyomán június 3-án újraindították a vizsgálatot „nem szándékosan halált okozó fizikai erőszak és pszichológiai nyomásgyakorlás” gyanújával.

A Noir Désir egykori frontembere ellen Yael Mellul, a Femme et libre (Nő és szabad) nevű feminista egyesület elnöke tett feljelentést, azt állítva, hogy a zenész erőszakos viselkedése nagy szerepet játszott abban, hogy Rády Krisztina 2010-ben öngyilkos lett bordeaux-i otthonukban. A nyomozók ezért ismét megvizsgálták, hogy milyen körülmények között vesztette életét 2010 januárban Rády.

A rendőrség már akkor is meghallgatta Bertrand Cantat-t is, aki a házban aludt, amikor felesége felakasztotta magát.

Marie-Madeleine Alliot bordeaux-i ügyész Cantat ügye kapcsán elmondta: már meghallgatása előtt a vádhatóság az ügy lezárása felé hajlott, miután az előző vizsgálatok már minden részletre fényt derítettek.

A rendőrség Yael Mellult május 23-án hallgatta meg, s az ügyvédnő ezt követően tett feljelentést, ugyanúgy, mint 2014-ben „nem szándékosan halált okozó erőszak” gyanújával.

Antonin Lévy, a zenész ügyvédje szerint „ez a sokadik feljelentés hazugságokon” alapult, mint az előzőek is. Arra is emlékeztetett, hogy Rády Krisztina szülei sem támogatták az újabb eljárást, pedig ők a leginkább érintettek.

A francia sajtóban az elmúlt években rendszeresen jelentek meg olyan állítások, miszerint Cantat erőszakosságával kergette öngyilkosságba volt feleségét, két gyermeke anyját.

Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban már egyszer újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó exférjétől. Az ügyészség akkor azt feltételezte, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá, de végül nem indult eljárás a zenész ellen.

Cantat-t, aki az 1980-as években alapított Noir Désir nevű zenekarával hosszú időn át volt a francia rock vezető alakja, 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték barátnője, Marie Trintignant színésznő megöléséért.

Cantat 2003 nyarán erősen ittasan egy litvániai hotelben veszekedés közben megölte Marie Trintignant színésznőt.

Nyolc évre ítélték, de a börtönből 2007-ben jó magaviselet miatt szabadon engedték, és ő visszatért családjához.

Borítókép: AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!