durva műhiba

2020.12.16. 17:00

Borzalmas tévedés: másfél évig kapott kemoterápiát feleslegesen, mert rákosnak gondolták

Hatalmasat tévedtek azok az orvosok, akik rákosnak hitték az 53 éves asszonyt. A 18 hónapig tartó, intenzív kemoterápia csak még jobban megterhelte egyébként is legyengült szervezetét – a tumort azonban nem tüntette el, hiszen az nem is volt soha...

Forrás: Shutterstock

Felfoghatatlan, hogy tévedhettek ekkorát az orvosok: ritka típusú vérrákot diagnosztizáltak egy négygyermekes édesanyánál, akinek a kezelését meg is kezdték. A kemoterápia azonban nem hogy javított, de kifejezetten rontott az állapotán – írja a Bors.

Az angliai Kentben élő Janice Johnstonnak a napokban ítéltek meg 76 ezer font (közel 30 millió forint) kártérítést. Az persze más kérdés, hogy ez mennyit jelent az asszonynak, akit 18 hónapon keresztül kínoztak a megterhelő – és teljesen felesleges – terápiával.

A kemoterápia egy rendkívül agresszív kezelésmód – egy rendkívül agresszív betegség leküzdésére. Ennek fényében nem csoda, hogy Janice Johnson a másfél éves kezelés alatt folyamatosan gyengeséggel, rosszullétekkel küzdött, valamint 44 kilóra fogyott le. Minden egyes alkalommal, amikor közölte, hogy nem hat a szer, amit kap, növeltek a dózisán.

Az 53 éves nő téves diagnózisa 2017 áprilisában született, és egészen 2018 novemberéig nem derült ki, mekkorát tévedtek a dokik. Ekkor döntött úgy Johnston, hogy – mivel semmit nem javult az állapota, sőt, kifejezetten rosszabbul érezte magát – felkeres egy másik szakembert, aki az első találkozás alkalmával megállapította:

semmiféle rákos megbetegedése nincs.

Janice szervezete egy nem daganatos megbetegedés miatt rendkívül sok vörös vérsejtet termel – ám egy biopsziás vizsgálattal és egy ultrahanggal azonnal kiderülhetett volna, hogy mi a baja.

Fotó: Shutterstock

Ezeket a teszteket azonban 2017-ben nem végezték el. Ehelyett akkor azt közölték vele: bármikor meghalhat, így élete végéig kemóra szorul.

Elvesztettem a hitemet az orvosokban, nem bízom bennük többet. Úgy éltem, hogy attól rettegtem, hogy bármikor meghalhatok ,

– fakadt ki az asszony, aki jogosan érzi úgy: a hibás diagnózissal bő másfél évet elvettek tőle, amit már soha nem kaphat vissza. Ráadásul a munkáját is elvesztette: ápolóként dolgozott ugyanis egy gondozóotthonban, az orvosok azonban a kezelése megkezdése előtt azt mondták neki: el kell onnan jönnie, miután különösen ki lesz téve a különböző fertőzéseknek a terápia miatt.

Miután fény derült a tévedésre, Johnston beperelte a kórházat. Az ügy végül peren kívüli megállapodást követően, az asszony kártérítésével zárult – írja a Daily Mail.

Borítókép, fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!