Bulvár-celeb

2022.12.29. 13:00

Furcsa fény jelent meg a Föld közelében, a kutatók csak találgatnak

A különös jelenségre egyelőre senki sem tud magyarázatot adni.

Illusztráció: Shutterstock

A Science Alert tudományos portál szerint a naprendszert körülvevő összes csillag és galaxis - és az állatövi fény, vagyis a Naprendszer síkján lévő por - vizsgálata sem képes megmagyarázni azt, amit a csillagászok most "szellemfénynek" neveznek.

200 000 Hubble űrteleszkóp-felvételt elemeztek és több ezer mérést végeztek a Skysurf nevű projekt keretében. A kutatás eredményeinek fényében egy nemzetközi együttműködés biztos abban, hogy a többletfény valódi.

 

Illusztráció: Shutterstock

A tudósoknak vannak elméletei róla, de eddig még egyiket sem sikerült megerősíteni. A legvalószínűbb, hogy a naprendszer porösszetevőjéről van szó, amelyet még nem tudtunk közvetlenül kimutatni - írja cikkében az Origo.

A porösszetevő valójában azon por- és jégszemcsék összességét takarja, amely a Naprendszer sötét részeiből befelé tartó üstökösökből származik, és amelyek visszaverik a fényt. Ez a forrás valamivel közelebb lenne hozzánk, mint a New Horizons űrszonda által észlelt többletfény, amely a Plútón túli, a Naprendszeren kívüli térben észleltek.

Illusztráció: Shutterstock

"Ha az elemzésünk helyes, akkor létezik egy másik porösszetevő köztünk és aközött a távolság között, ahol a New Horizons méréseket végzett. Ez azt jelenti, hogy valamilyen többletfény a Naprendszerünk belsejéből érkezik. Mivel a mi méréseink szerint a maradék fény nagyobb, mint a New Horizonsé, úgy gondoljuk, hogy ez egy helyi jelenség, amely a Naprendszeren kívülről származik. Lehet, hogy ez egy új elem a Naprendszer tartalmához, amelyet eddig csak feltételeztek, de mennyiségileg nem mértek"
– magyarázta Tim Carleton, az Arizonai Állami Egyetem csillagásza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!