Bulvár-celeb

2023.09.11. 05:57

A fele sem tréfa: nagyobb a baj az édesítőszerekkel, mint gondolnánk

A szakember szerint haladéktalanul el kellene búcsúznunk a cukorpótlóktól.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Az édesítőszerek használata és hosszú távú következményeik kerültek fókuszban idén júniusban, miután a WHO olyan kutatást tett közzé, amely szerint több édesítőszer is rákkeltő hatású lehet. Sam Megalli gyógyszerész szeretné felhívni a figyelmet arra, milyen veszélyekkel járhatnak az édesítőszerek és hogy miért ne cseréljük le rájuk a cukrot.

 

Az egészséges életmódra akarnak törekedni az emberek, ezért alternatív megoldásokat keresnek, hogy csökkentsék a bevitt kalóriákat, miközben ízesítik az ételeiket, italaikat. A csábító lehetőségek mögött azonban veszélyek rejtőznek

– kezdte beszámolóját a gyógyszerész a New York Postnak. Ahogy a Bors írja cikkében, a férfi 5 pontban szedte össze a problémákat az édesítőszerekkel kapcsolatban.

Illusztráció: Shutterstock

1. Az édesítőszerek képesek megzavarni az anyagcsere-folyamatainkat:

A kalóriahiány ellenére a mesterséges édesítőszerek továbbra is inzulinválaszt válthatnak ki, hasonlóan a normál cukorhoz. Ezáltal nagy mennyiségben fogyasztva olyan problémákhoz vezethet, mint az inzulinrezisztencia vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

2. Az édesítőszer-csapda:
Ördögi körré válhat, hogy ha az édes utáni sóvárgás miatt több édesítőszeres üdítőt fogyasztunk el, mintha egy sima üdítőt innánk meg. Ugyanis lehet, hogy egy pohár kóla jólesne, de inkább fél liter zéró kólát iszunk, és máris ugyanott vagyunk.

3. Tévhit, hogy a cukor kizárásával fogyni lehet:
A szakember szerint a legtöbben azt hiszik, hogy a „diétás” üdítők ivásával súlyt lehet veszíteni. A gyógyszerész szerint azonban soha nem volt olyan jellegű kutatás, ami ezt bizonyította volna. 

Illusztráció: Shutterstock

Az édesítőszerek használata miatt viszont „kiéhezik” az ember az édes ízre, és többet fogyaszt más ételekből, mint egyébként tenné. 

Néhány kutatás pedig arra szerzett bizonyítékot, hogy valószínűbb a súlygyarapodás, mintsem a fogyás, amennyiben valaki teljesen átáll a cukorról az édesítőszerre.

4. Nem tesznek jót a beleknek:

A legújabb kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek megzavarhatják a beleinkben található kényes egyensúlyt

– tette hozzá a gyógyszerész. A bél mikrobiom rendszere fontos szerepet tölt be az emberi test egészségében, így akár egy-egy apró élettani elváltozás is nagyban befolyásolhatja. 

5. Neurológiai problémák: 
Az agyunk úgy van bekötve, hogy az édességre, mint jutalomra tekintünk. A szakértő szerint az édesítőszerek intenzív íze pont azt okozza, hogy csökkenti a szervezet elégedettségét az édes ízzel szemben, és így egyre többet fogunk kívánni. 

Illusztráció: Shutterstock

A gyógyszerész szerint ne hirtelen, drasztikus változásokat vezessünk be: ha életmódot akarunk váltani, akkor fogyasszunk több növényi és rostban gazdag ételt, és a cukros vagy éppen édesítőszeres üdítőket cseréljük vízre.

 Az étrendünket pedig szépen lassan egészségesebbé tehetjük, ha rendszeresen egyre több egészséges ételt és italt fogyasztunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!