Bulvár-celeb

2023.10.12. 08:05

Életveszélyes fogyókúrás módszer terjed: ijesztő eredményre jutott egy friss tanulmány

Gyomorbénulást, hasnyálmirigy-gyulladást és bélelzáródást okozhat az egyre divatosabb fogyókúra. Vigyázat, veszélyes!

Gyógyszerek nélkül lassabban megy, de nem veszélyes

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mikhail Azarov

Bármennyire is csábítónak tűnik sokak számára, hogy a cukorbetegeknek szánt gyógyszereket fogyókúrára használják, nem jól teszik, ugyanis ezek a szerek komoly emésztőszervi problémákat okozhatnak – mutat rá a University of British Columbia (UBC) munkatársainak legújabb tanulmánya. A széles körű epidemiológiai felmérés azt mutatta, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában egyebek közt Wegovy, Ozempic, Rybelsus és Saxenda márkaneveken forgalmazott gyógyszerek, amelyek az úgynevezett GLP-1 agonisták gyógyszercsoportjába tartoznak, 

olyan súlyos mellékhatásokat idézhetnek elő, mint gyomorbénulás, hasnyálmirigy-gyulladás vagy bélelzáródás.

Korábbi elemzésekben az ilyen szerekkel kezelt diabéteszes betegek körében már felismerték e komplikációk némelyikének fokozott kockázatát, azonban ez az első olyan nagy léptékű, népességszintű tanulmány, amely azokban a nem diabéteszes páciensekben vizsgálta az emésztőszervi mellékhatások előfordulását, akik kimondottan fogyókúrás céllal használják a GLP-1 agonistákat. A közlemény a JAMA szakfolyóiratban látott napvilágot – amit az Origo idéz.

„Innen-onnan befutottak egyedi esetjelentések olyan páciensekről, akik fogyókúrás célból szedték ezeket a szereket, és ismétlődő hányingeres-hányásos tünetekkel jelentkeztek, amiket egy gasztroparézisnek nevezett, a gyomor mozgásának gyengülésével járó állapot okozott – ismertette Mahyar Etminan epidemiológus, a UBC orvosi fakultásának szemész szakorvosa. – Mostanáig azonban nagy epidemiológiai vizsgálatból nem voltak erre nézve adataink.”

Hogy ezt a tudáshiányt befoltozzák, a UBC kutatói nagyjából 16 millió USA-beli lakos egészségbiztosítási nyilvántartását tekintették át olyan páciensek után kutatva, akiknek 2006 és 2020 között a két legelterjedtebben használt GLP-1 agonista, a szemaglutid és a liraglutid valamelyikét felírták. 

A felmérésbe bevontak olyan pácienseket, akiknek elhízás szerepelt a közelmúltbeli kórtörténetében, kizárták viszont a diabéteszes diagnózisúakat, illetve azokat, akiknek legalább egy további antidiabetikus gyógyszert is felírtak.

Azt találták, hogy más fogyókúrás gyógyszerekhez képest ezeknél a hatóanyagoknál, a hasnyálmirigy-gyulladásnak kilencszer, a vastagbél-elzáródásnak négyszer, a gyomorbénulásnak 3,6-szer nagyobb volt a kockázata.

Diet.,Portrait,Woman,Wants,To,Eat,A,Burger,But,Stuck
Lemondás és fegyelmezettség nélkül kockázatos a fogyókúra
Fotó: Yuriy Maksymiv / Forrás: Shutterstock

„Mivel rendkívül széles körben használt gyógyszerekről van szó, hiába viszonylag ritkák ezek a mellékhatások, fel kell rájuk hívnunk azoknak a figyelmét, akik súlycsökkentés céljából akarják szedni őket – szögezte le Mohit Sodhi, a UBC kísérletes orvostudományi programjának hallgatója és a cikk első szerzője, akinek a kutatási témája a leggyakrabban felírt gyógyszerek mellékhatásainak felmérése. 

– A várható előnyök és kockázatok mérlegelése egészen másképpen alakul attól függően, hogy valaki a cukorbetegség kezelésére, kóros elhízás ellen, vagy szimplán csak fogyókúrás célból használ ilyen szereket. 

Az amúgy teljesen egészséges emberek valószínűleg kevésbé hajlandóak elfogadni ezeknek a potenciálisan súlyos mellékhatásoknak a kockázatát.”

A hasnyálmirigy-gyulladás heves hasi fájdalommal jár, kezelése pedig az esetek egy részében kórházi felvételt, olykor sebészi beavatkozást igényel. A vastagbél-elzáródás megakadályozza a táplálék továbbhaladását a vastagbélben, ami görcsökkel, felfúvódással, hányingerrel és hányással járhat. Súlyos esetekben itt is sebészi megoldásra van szükség. A gasztroparézis vagy gyomorbénulás során a gyomorba került étel nem továbbítódik a vékonybélbe, és a probléma szintén hányingerrel és hányással, illetve hasi fájdalmakkal jelentkezik.

A szerzők hangsúlyozzák: bár ezek a mellékhatások ritkák, a világon sok tízmillióan használják ezeket a szereket, ezért még így is több százezer esettel kell számolni. „Egyre könnyebb hozzájutni ezekhez a gyógyszerekhez. 

Az Egyesült Álamokban az emberek csak belépnek egy webshopba, és megrendelik őket maguknak, anélkül, hogy tisztában lennének a lehetséges következményekkel. Ez homlokegyenest ellenkezik a tájékozott beleegyezés elvével” – mutatott rá Sodhi.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!