Bulvár-celeb

2024.02.17. 14:00

Mutáns farkasok jelentek meg Csernobilban

A csernobili elzárt zónában élő farkasok körében egy szokatlan mutáció jelent meg és terjedt el - mutatta ki egy új tanulmány.

MW

A sugárzás hatására a farkasok immunrendszere megváltozott

Forrás: Shutterstock

Az új génmutáció védelmet nyújt a rák ellen, ami növeli az erősen sugárfertőzött területen élő állatok túlélési esélyét. A felfedezés a humán rákkutatásra is hatással lehet.

Az 1986-os nukleáris katasztrófa után az emberek elhagyták Csernobil környékét, így a természet idővel visszahódította az elnéptelenedett térséget. Az élővilágot semmi sem háborgatja, az állatok egyedszáma drasztikusan megnőtt, a biológiai sokféleség pedig azóta is virágzik. 

A terület azonban továbbra is erősen sugárfertőzött, és még egy hosszú ideig az is marad. Emiatt az itt élő szervezeteknek alkalmazkodniuk kellett az extrém körülményekhez - írja cikkében az Origo. 

Chernobyl,Nuclear,Power,Plant,Cooling,Tower,,Abandoned,City,Pripyat,,Chernobyl
Csernobil még mindig sugárfertőzött terület
Fotó: Vladislav Kuznichenko / Forrás: Shutterstock

Hatszoros dózist kapnak

Cara Love, a Princeton Egyetem evolúcióbiológusa és ökotoxikológusa már tíz éve tanulmányozza a csernobili farkasokat. 2014-ben kollégáival az elzárt zónába mentek, és vérmintákat vettek az ott élő farkasoktól, hogy megértsék, miként reagál a szervezetük a rákkeltő sugárzásra. Néhányukra nyomkövető nyakörvet helyeztek a szakemberek, hogy a farkasok tartózkodási helyéről, és ezáltal a sugárzásnak való kitettségükről információkat szerezzenek.

A vizsgálat kimutatta, hogy az elzárt zónában élő farkasok egész életük során naponta több mint 11,28 millirem sugárzásnak vannak kitéve, ez több mint hatszorosa az emberi dolgozókra vonatkozó törvényes határértéknek.

Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Alexander Sviridov

Ellenálló immunrendszer

Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a sugárzás hatására a farkasok immunrendszere megváltozott, hasonlóan a rák miatt sugárkezelésen átesett betegekéhez. A genetikai elemzés továbbá arra utal, hogy a farkasok génállományának egyes részei bizonyos ellenálló képességet fejlesztettek ki a rák ellen.

Sajnos az ígéretes kísérleteket megakasztotta a világjárvány és a háború, így nem tudni, mikor térhetnek vissza a tudósok az elzárt zónába, hogy folytathassák kutatásaikat.

Az új felfedezés az emberi egészségre is hatással lehet. Cara Love reméli, hogy az eredményeket felhasználva azonosítani tudja azokat a védő mutációkat, amelyek növelik az emberek túlélési esélyeit egyes rákfajtákkal szemben.

.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!