Bulvár-celeb

2024.05.27. 05:23

Fény derült a piramisok egyik legnagyobb titkára

Egy kutatócsoport derítette ki a piramisok titkát.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: givaga

Régóta foglalkoztatja a világot, hogy vajon hogyan épültek fel az ókori egyiptomi piramisok. A régészek egy ideje úgy gondolják, hogy valószínűleg vízi úton szállították a kőtömböket a piramisokhoz.

Most egy amerikai, egyiptomi és ausztrál kutatókból álló csoport felfedezéséből fény derült a titokra, rájöttek ugyanis, hogy a Nílusnak valóban volt egy mára eltűnt mellékága, közvetlenül a piramisok mellett. 

A Nílus Ahramat (arabul: piramis) nevű mellékágát a wilmingtoni Észak-Karolinai Egyetem kutatócsoportja többek között műholdas radarfelvételek, térképek és geofizikai vizsgálatok segítségével fedezte fel.

Arra is rájöttek, hogy a piramisok melletti egykori folyót egy aszály apasztotta el, majd homokviharok temették be több ezer éve – írja a BBC News alapján az Origo. Az Ahramat 64 kilométer hosszú, legalább 25 méter mély és 200–700 méter széles lehetett.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában